У Товаристві «Знання» України відзначили 115 річницю від дня народження медика за освітою, поета, прозаїка, есеїста, літературознавця Юрія Липи. Він був сином відомого Івана Липи.

Народився Юрій Липа в українському півдні, а загинув від енкаведистів неподалік від Львова, звинувачений у націоналізмі.

Юрій Липа (1900-1944) - своєрідна постать національної духовності у нашій історії.

Ґрунтовну лекцію про трудовий та творчий шлях Юрія Липи прочитав у Товаристві відомий професор Гринів. Перу Ю. Липи належать такі славетні праці як «Призначення України», роман «Козаки в Московії», «Чорноморська доктрина» та інші. Час для написання своїх праць він знаходив після лікарської практики.

Юрій Липа обгрунтував новітній державний традиціоналізм, формулу раси, українські генеральні ідеї, «які завжди існуватимуть у характері раси, бо цей характер є так само органічний, як і інші явища природи». Він був переконаний у тому, що «існування української держави - доконечність», що «наша держава має стати моральною віссю для народів, які проживають між Балтією, Кавказом і Уралом» Він глибоко вивчав і досліджував трипільську культуру та інші цивілізації.

Твори Юрія Липи побачили світ тільки в період національно-державного відродження України.

У №5/6 за 2015 рік журналу Товариства «Знання» України «Наука і суспільство» надруковано статтю професора Олега Гриніва «Історична місія України: геополітичний і моральний виміри ( Роздуми про теоретичну спадщину Юрія Липи)».

З лекцією О. Гриніва можна ознайомитися на каналі Товариства «Знання» України в мережі «Ютуб».

Матеріали про Юрія Липу варто читати і перечитувати всім, хто любить Україну і є її патріотом.

Прес-служба Товариства «Знання» України

(Петро Швець)

2.06.2015