Надрукувати
Перегляди: 3954

За висновками вчених древній пшениці, яку називають спельтою, близько п’яти тисяч років. Її вирощували на полях Вавілону, Єгипту, Ізраїлю, пізніше – Європи. Науковці переконані, що цю рослину культивували й трипільці. Про спельту пишуть, що вона стійка до хвороб, невибаглива до погодних умов, дуже поживна і досить урожайна. В Україні цю пшеницю активно вирощували аж до Х1Х століття, згодом більше уваги стали приділяти пшеницям м’якших сортів.

Завідувач кафедри генетики, селекції та біотехнології рослин Уманського національного університету садівництва доктор біологічних наук Федір Парій, схрещуючи спельту з іншими сортами пшениці вивів багато нових сортів. Він розшукав в одному з гірських сіл Прикарпаття невеликий посів саме цього стародавнього сорту пшениці. І вивів нову спельту.

Виведений ним сорт вигідно відрізняється: має надзвичайно поживні якості, навіть цілющі; збалансованістю рослинного білка; багатий на вітаміни та інші корисні речовини; містить абсолютно мало небезпечної для алергіків клейковини та має багато інших корисних якостей.

У цьому році спельтові сорти, запевнює Федір Парій, витримали суворі випробування погодою (незвичайною спекою по всій Україні) і мають задовільні показники. Цю нову рослину вирощували чимало господарств Черкащини та інших областей. На полях країни з’явилися створені на основі спельти вітчизняні сорти Зоря України, Європа, схрещені з м’якою пшеницею, - Артеміда, Артанія, Артаплот, які вже популярні в Україні та за рубежем.

Урожай спельтових пшениць у цьому році зібрано, за оцінкою господарників різних областей, приблизно на півтисячі гектарів. За не дуже сприятливих умов урожайність становила майже 42 центнери з гектара. Вже є й окремі побажання селекціонерам стосовно покращення сортів. Нові пшениці використовують переважно не для випікання хліба, а для виробництва круп. Кажуть, що каша з них має оригінальний приємний смак.

Учений-селекціонер Федір Парій зауважує: «Посилення інтересу до спельти в Україні я пов’язую з тим, що вона має високий експортний потенціал, адже Європа хоче мати якісні продукти з великим вмістом білка. А спельта саме така» (за матеріалами ЗМІ).