Таке повідомлення поширили наприкінці вересня досить багато засобів масової інформації. Першу заяву про те, що на Марсі є вода, зробило Американське космічне агентство. Доведено, що під час теплих пір року з’являється вода. Вона солона. Наскільки вода солона можна припускати й про можливе життя.

Вчений Технологічного інституту, що в Атланті, Луджендра Оджа, прокоментував це так у звіті: «Якщо вода повністю насичена хлорнокислою сіллю, то життя, таким як ми його знаємо на Землі, буде в ній неможливе». Проте, з’являються публікації, що окремі ентузіасти вже переконані, що ту воду можна використовувати.

Вчені з’ясували, що темні патьоки, то з’являються, видовжуються, а потім бліднішають – і так кожного марсіанського року в теплі періоди. Допомогли встановити істину дані спектрометра станції Orbiter. Аналізи підтвердили наявність води та різних мінералів. Відбувається процес: солі адсорбують воду з атмосфери і знижують температуру її замерзання.

Тобто доведено, що вода на Марсі існує в рідкому стані навіть за умов холодного клімату (за повідомленнями ЗМІ; 28.09.2015).