Перед лекцією члена Національної спілки письменників України, лауреата літературної премії імені Івана Франка Володимира Белінського в лекторії «Трибуна українознавця» на тему «Київська держава(1Х-Х11 століття)» в конференц-залі Товариства «Знання» України звучали пісні народного гурту «Жайворонок» на слова поета Василя Василашка, музику до яких написала Валентина Ломанчук, яка разом з іншими самодіяльними артистами їх і виконувала. Це були пісні про калину, садок вишневий, рідну мову.

Лектор В. Білінський перед початком свого виступу зазначив, що українська пісня є найкращою й найзмістовнішою у світі. Навіть Максим Горький, якого ніяк не можна назвати прихильником українства, вважав, що українська пісня є надзвичайно життєдайною.

Далі лектор зазначив, що українську історію не можна читати без брому, бо вона дуже «перекручена», рясніє білими п’ятнами. Над цим добре попрацювали російські правителі та вчені за їхніми завданнями. В старовинних літописах вирвані цілі сторінки, на яких зафіксована українська справжня історія. Щоб довести, що Україна нібито немає своєї історії. Українці невідомо коли і де з’явилися. Тим часом на землях, де нині розташована українська держава, люди - предки українців жили дуже давно і нікуди не зникали, як те хоче довести російська імперія.

Зафіксовані факти, коли цариця Катерина 11 давала вказівку знищити всі сліди української писемності, переписувати літописи. Російські вчені, які писали правду про історію Київської Русі та до неї. потрапляли в немилість.

Російська наука робить усе, щоб знищити українську минувшину. Між тим фактами доведено, що в далекі віки на цій землі жив народ. Тип хат, які будували наші предки-трипільці пережили віки і є доказом української ідентичності.

Лектор наголосив на тому, що українську історію треба переосмислити, поступово позбуватися того брехливого, що вкладено представниками в наші голови. Він навів низку так званих історичних подій, яких насправді не було, зокрема до цього переліку потрапляє й дата заснування Москви, Чудська битва і багато інших нібито історичних подій. Не вся правда й про татаро-монгольке іго.

Учений секретар Товариства «Знання» України», який вів захід, подякував самодіяльним артистам і відомому активному лектору товариства Володимиру Білінському за змістовний і цікавий виступ.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

29.03.2017 р.