«Українські романтичні традиції в народних святах і обрядах. Зустріч весни» - за такою тематикою у конференц-залі ВГО Товариство «Знання» України 13 березня 2019 року відбулися українські посиденьки.

Йшлося про давні традиції українців зустрічати весну, пісенну та танцювальну обрядовість цього заходу.

Розмову про стрічання весни як філософську категорію розпочав голова правління Товариства, доктор філософських наук, професор Василь Кушерець. Він наголошував, що в українців упродовж багатьох поколінь весна асоціювалася з радістю, свіжими барвами, гармонією у природі, новим ритмом Землі і життя. Вже прилітали із теплих країв лебеді, ластівки та інші птахи. Весна приходила ніби молода дівчина. Щоб вона прийшла і радість принесла, люди кликали її від Стрітення до Благовіщення.

Екскурсовод у Національному музеї народної архітектури та побуту України, науковець і дослідник українських обрядових традицій, етнопсихолог, лірник Олександр Гончаренко повів мову про народний образ весни як краси, сили і надії. Весняні календарні свята мали особливе значення, ці традиції, які пов’язувалися з майбутнім урожаєм, поступово відроджуються в селах і містах України. За допомогою обрядів, різних ритуальних дій люди намагалися всіляко прискорити прихід весни, тепла, дощу, вірили, що весна принесе щедрі дари, якщо вони шануватимуть її, співатимуть їй хвалу.

З весною оживала не лише природа, а й людські почуття. Це був період знайомств молодих людей, приглядання, залицяння. Цьому підпорядковувалися різні розваги, солоспіви, речитативи, багатьом добре відомі такі ритмічні танці як подоляночка, колохороводи, криві танці, віночки та багато іншого.

Зустрічали весну і молодь і старші люди в святковому убранні, в намисті, новій одежі. На весняних святах спостерігалася різна роль жіночої та чоловічої статі, що відточувалася роками і передавалася із покоління в покоління.

На посиденьках учасники зустрічі колективно виконали пісню «Ой, у вишневому саду…». Учасниця посиденьок Наталя Миронець заспівала «Вийди сонечко...». Звучала низка весняних старовинних пісень, записаних на плівку.

Розпорядником у розмовному клубі «Українські посиденьки» була Олександра Тюнькіна.

Хід посиденьок записаний на відеоплівку, що розміщений в Ютубі на сайті Товариства «Знання» України.

Прес-служба правління ВГО Товариство «Знання» України (Петро Швець).