14 липня 2015 року на Байковому цвинтарі відбулося вшанування пам'яті класика української літератури, лауреата Шевченківської премії, Героя України Олеся ГОНЧАРА - з нагоди 20-річчя його поховання.

Від Товариства "Знання" України, президента Товариства академіка НАНУ НАПНУ Василя КРЕМЕНЯ, голови правління, доктора філософських наук, професора Василя Кушерця вшанував пам'ять видатного письменника учений секретар правління Товариства Василь Василашко.

Букет соняшників з його рук дружина Олеся Терентійовича Валентина Данилівна розмістила біля бюсту письменника на його могилі.

Фото0073

У своєму виступі Василь Василашко зазначив, що Олесь Гончар, як головний символічний квіт його творчості - соняшник, жив обличчям до сонця, обличчям до Божого храму, обличчям до України. Уроки Гончара - це саме і жити обличчям до сонця, Бога і України. Це також прощатись з болісним минулим чи каятись без вороття, що є справжнім, як підкреслює його святість патріарх України Філарет. Олесь Гончар здав партквиток ще тоді, коли ми вагалися, не прийняли остаточно рішення. Він дав нам урок рішучості і мужності у прийнятті доленосних рішень. Ми у Товаристві "Знання" України разом з Гончарем підтримали РУХ, на початку його діяльності, навіть коштами з ініціативи тодішнього президента Товариства, академіка Володимира Шинкарука. Український центр духовної культури Товариства випустив романи Олеся Гончара, наші журнали "Наука і суспільство" і "Трибуна" теж віддали шану письменнику.

На вшануванні були присутні і виступили зі спогадами про класика української літератури його дружина Валентина Гончар, голова НСПУ Михайло Сидоржевський, лауреати Шевченківської премії Ярема Гоян і Петро Перебийніс, академік Петро Кононенко, головний редактор газети "Слово Просвіти" Любов Голота, представник Українського фонду культури поет Михайло Шевченко, інші шанувальники незабутнього світоча нашої культури. Поклали квіти на могилу Олеся Гончара письменники Євген Гущин, Віктор Женьченко, відомі журналісти і літератори Володимир Біленко, Михайло Сорока, Анатолій Іщук та багато інших. Відкрив і вів захід із шанування пам'яті Олеся Гончара відповідальний секретар НСПУ Олександр Бакуменко. Усі відзначили величезне значення творчості і громадської діяльності Олеся Гончара для України, її незалежного, духовного розвитку.

Прес-служба Товариства «Знання» України