Товариство «Знання» України цього року широко відзначило День української писемності та мови.

За умов посилення русифікації засобів масової інформації і після Євромайдану, роздачі тонами задарма таких газет («Вести»), надреклами їх («Сегодня»), що й не снилося в СРСР, Товариство посилило увагу до української мови в науково-просвітницькій діяльності.

Напередодні Дня писемності та мови у конференц-залі. як уже повідомлялося. відбулася розмова з слухачами лекторію «Трибуна українознавця» ученого секретаря правління. письменника і журналіста Василя Василашка на тему: «Українська мова – від давнини до сучасності» (див. відеозапис на сайті).

У День української писемності та мови 9 листопада ц.р. у Товаристві студенти Університету сучасних знань зустрілися із заслуженим діячем мистецтв України, заслуженим артистом України, лауреатом. літературної премій імені Андрія Малишка та імені Павла Тичини Віктором Женченком.

У зустрічі з Вітором Женченком узяв участь голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки Василь Кушерець. Віктора Женченка як відомого діяча культури, унікально цікавого поета, який гастролював в багатьох країнах світу, студентам представив учений секретар правління Товариства Василь Василашко.

В. Женченко відразу зацікавив молодь своїм виступом, зокрема низкою віршів, написаних у різних стилях, зокрема в стилі рондо. Він також продемонстрував свої доробки в стилі візир, які не завжди сприймалися у тоталітарний час. Бурхливі оплески викликав його вірш «Землетрус» (див. відеозапис на сайті).

У цей же день Василь Василашко з нагоди Дня української писемності і мови як поет і журналіст провів зустріч з учнями 157 ліцею м. Києва, на якій його вірші, насамперед про мову, звучали не лише в авторському виконанні, але й з уст багатьох учнів. Автор подарував бібліотеці збірку віршів «Заговори, щоб я тебе побачив» та книжку для дітей «Казка-байка: чесний Лис», на основі якої учні зробили і продивилися в цей день цікаву виставу.

За участю В. Василашка як голови журі Всеукраїнського конкурсу Товариства "Просвіта" «Я гордий тим, що українець зроду» (слова Бориса Олійника) із врученням дипломів переможцям із Києва, Сумської, Київської, Луганської, Житомирської та інших областей відбулося велике свято української мови з чудовим концертом студії заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Ломачука у Будинку учителя м. Києва (у фейсбуці фото - стор. Дмитра Ломачука).

У конференц-залі Товариства «Знання» України член Національної спілки журналістів України, старший викладач Університету сучасних знань Петро Швець прочитав цікаву лекцію га тему «Історія української писемності та мови».

Йшлося про давність української мови, її тісний зв’язок із слов’янськими мовами та багатьма іншими мовами світу. Підкреслювалося, що писемність на території теперішньої України має глибоке коріння й існувала досить давно, що підтверджене багатьма вченими та артефактами. Українська мова аж ніяк не є розгалуженням від російської, про що упродовж століть створювався міф російськими шовіністами.

Студенти 2-го курсу УСЗ із спеціальності «Видавнича справа та редагування» Любов Голян, Михайло Тимків, Денис Коробченко, Альона Корольова і Наталя Сорока прочитали низку висловлювань вчених, поетів, видатних діячів України про українську мову, яка на світовому рівні ще в 30-ті роки минулого століття була визнана однією найбільш мелодійних мов світу.

У заході взяли участь голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, президент Університету сучасних знань Василь Кушерець, учений секретар правління Товариства Василь Василашко, ректор Університету сучасних знань, професор Юрій Ведєрніков (див. відеозапис на сайті).

Висвітлені заходи засвідчили, що українська мова усупереч її протидіям розвивається і утверджується в Україні.

Прес-служба Товариства «Знання» України