Прес-конференція в Укрінформі, що відбулася 30 листопада 2016 року, яку організувало Товариство «Знання» України на тему «Звернення до Президента України про формування державної програми залучення інвестицій в екологічну, гірничодобувну та гірничо-переробну галузі», на думку учасників розмови, може стати імпульсом економічного зростання України.

У її роботі взяли участь: Василь Кушерець - голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки, професор, доктор філософських наук; Володимир Пунько - керівник Науково-просвітницького інвестиційно-геотоксикологічного центру Товариства «Знання» України, доктор геолого-мінералогічних наук, почесний розвідник надр; Ігор Гресь - віце-президент Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine); Едуард Мойсеєв - член Агентства з розвитку вексельного ринку України.

Вів прес-конференцію голова правління Товариства «Знання» України Василь Кушерець.

Йшлося про необхідність проведення в Україні експертизи родовищ і проявів корисних копалин і на її основі формування бізнес-проектів із залученням фінансових інструментів та фондових механізмів.

Таку пропозицією Товариство «Знання» України за підписом голови правління В, Кушерця і керівника центру В. Пунька висловили 15 листопада 2016 року в листі Президенту України П. Порошенку.

Необхідність експертної оцінки надр України і здійснення формування бізнес-проектів вони підтверджують такими даними.

В Україні розвідано майже 20 тисяч родовищ і проявів корисних копалин за 117 видами мінеральної сировини. Їх розробка промисловими підприємствами - позитивне явище для економіки. Нині ж видобувається менше десяти відсотків сировинних запасів. Причиною неактивного їх використання є відсутність інвестицій, тоді, коли потреба в окремих видах сировини та продукції з неї очевидна.

Проведення експертизи родовищ і проявів корисних копалин та формування бізнес-проектів може стати імпульсом початку економічного зростання. Запрацює зв’язка: експертиза : цінні папери : інвестиції. Випуск державою цінних паперів, гарантованих обсягом мінеральної сировини, стане підставою повернення вкладених фінансів із створенням прозорого електронного інвестиційного середовища, здатного до здійснення публічного контролю за використанням як фінансових, так і природних ресурсів.

Виконання ініційованих пропозицій може бути здійснене Мінфіном, Мінекономрозвитку та Мінекології та НАН України за участю Науково-просвітницького центру інвестиційно-геотоксикологічної експертизи Товариства «Знання» України, на який може бути покладена координація та розробка інвестиційної державної програми.

З видобутком і використанням корисних копалин пов’язано 48 відсотків промислового потенціалу країни і 20 відсотків її трудових ресурсів. Такі показники наближаються до показників розвинутих країн із потужною гірничодобувною промисловістю, де зосереджено від 20 до 40 відсотків загальних інвестицій та до 20 відсотків трудових ресурсів. В Україні ж у значних обсягах ведеться видобування кам’яного вугілля, товарних залізних та марганцевих руд, урану, титану та деяких інших, тоді як у відносно незначних обсягах здійснюється видобування нікелевих руд, золота, скандію, гафнію, бурштину, цеоліту, фосфорної сировини тощо. Окремі родовища, зокрема й з високим експертним потенціалом, ще детально не вивчені.

Перспективне значення має також продовження комплексного геологічного вивчення території України, в тому числі української частини шельфу Чорного та Азовського морів та залучення останніх до інвестиційних державних програм.

У листі зазначалося, що ініційована пропозиція повністю відповідає сучасним європейським принципам сталого розвитку.

Організатори прес-конференції аргументовано доводили необхідність підтримки висловлених у листі пропозицій, розкривали механізми запровадження їх у життя.

Володимир Пунько на прес-конференції повідомив, що в рамках теми прес-конференції проводитимуться семінари з питань інвестиційно-геотоксикологічної експертизи, вже з грудня цього року, з практики розробки бізнес-проектів на основі інвестиційно-геотоксикологічної експертизи родовищ корисних копалин; участі у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій - інвестиційної програми «Горизонт-2020»; участі у проектах інвестиційно-геотоксикологічиої експертизи родовищ корисних копалин.

Прес-служба Товариства «Знання» України

30.11.2016 р.