Що потрібно робити аби Україна стала суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою? Якою має бути економічна модель України?

Відповіді на ці запитання нині шукають учені, уряд, громадські організації. Адже прикрим є той факт, що за 25 років незалежності країна, яка, за оцінками, мала серед інших республік колишнього союзу найкращі умови для розвитку, природні багатства, кадри, освіту тощо, не змогла досі досягти рівня розвитку 1995 року.

Про можливості і потребу змінити ситуацію розповідав доктор економічних наук, професор, академік АН Вищої школи, президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська асоціація економістів-міжнародників» Антон Сергійович Філіпенко, виступаючи з лекцією на тему «Концепція народної солідарної економіки» у лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання» України.

Ведучим на цьому заході був голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України Василь Іванович Кушерець.

Лектор зазначив на початку свого виступу, що в Україні було обрано застарілу економічну модель, яка себе не виправдала, тому потрібно шукати нові економічні важелі. Адже нині Україна займає передостаннє місце в Європі за ростом ВВП.

Господарювання призвело до створення олігархічної системи, коли незначна частина населення володіє всіма багатствами країни, а люди доведені до відчаю. Розцвіла корупція, рейдерство.

Тому на часі обговорення питання про створення солідарної народної економіки, тобто такої, коли усі верстви населення включаються у створення суспільного багатства. Лектор зазначив, що в Україні це має відбуватися на основі еволюційного розвитку, тобто поступового запровадження нової економічної системи. Вбачаються три стадії переходу: стабілізаційна, перехідна і запровадження народної економіки, паростки якої відомі і в Київській Русі, у Запорізькій Січі і вже діють у деяких зарубіжних країнах.

Народна економіка передбачає створення громадянського суспільства, підняття ролі громад, солідарне підприємництво, справедливу торгівлю, само організовану та рентабельну економіку, утвердження самобутності народу, культури та мистецтв.

Прес-служба Товариства «Знання» України

20.02.2017 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ (ЗАВАНТАЖИТИ)