Лекцю на тему «Основні етапи науково-технічного прогресу» прочитав у лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна ученого» заступник директора Інституту досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України, доктор економічних наук, професор Вячеслав Павлович Соловйов.

Ведучий – учений секретар правління Товариства «Знання» України, поет, заслужений журналіст України Василь Федорович Василашко.

Лектор зазначив, шо людство долало важкий і тривалий шлях від винайдення найпростіших знарядь праці до сучасного стану, коли відбувається справжня науко-технічна революція, і навіть важко передбачити, які найближчим часом з’являться винаходи.

Люди за своєю природою завжди в процесі пізнання і винахідництва. В ході еволюції людини відбулися такі визначальні події як одомашнення рослин, пізніше - тварин, винайдення пристосувань для обробітку грунту, колеса і паровоза, електрики, літака, паперу та всього того, чим ми зараз, не задумуючись, користуємося.

В нинішній період виникають все нові й нові технології в усіх сферах життя, розвивається наука. Її вплив на суспільні та економічні процеси був би ще більшим, якби розв’язати проблему застосування усіх рацпропозицій та винаходів. Статистика підтверджує, що третина, а то й більша частина з них, не застосовуються на практиці. Ставлення до цього потрібно переосмислити і змінити. Багато є прикладів, коли забуті колись винаходи виявляються корисними зараз.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

14.12.2017 р.