Вочевидь, кожному землянину хочеться дізнатися як утворилася Земля, коли з’явилися люди на ній, як вони жили упродовж багатьох віків, що чекає людство в майбутньому.

Досить аргументовані відповіді на ці та багато інших питань дають автори книги «Хто ми в історії (системна історіографія)» Юрій Канигін і Василь Кушерець, що вийде незабаром у видавництві «Знання України».

Автори стверджують: «Те, що ми називаємо Всесвітньою історією, насправді є тільки часткою багатотисячного шляху людства. Ми не знаємо ні початку, ні кінця: звідки; куди; для чого йдемо; на якому місці перебуваємо, тому що немає системного розуміння розвитку всіх розгалужень, рас і народностей людства. І. головне, немає єдиного підходу, який би співставляв розвиток великих культур та цивілізацій». Багато відповідей, - вважають автори, - вміщено на сторінках Першокниг, зокрема Біблії, за умови правильного їх прочитання і тлумачення.

Використовуючи науковий матеріал, археологічні дослідження, порівнюючи їх із ученнями Біблії, вчені аргументовано доводять, що людська цивілізація, запрограмована Вищою Силою – Спостерігачем, яку називають Богом-Творцем, проходить сім кругів аби досягти гармонії людського співжиття, коли добро переможе зло і сформується новий досконалий тип людини Homo Spiritus (людина духовна). До цього людство пройде кілька стадій: перша – людина-дитина, друга – людина чуттєва, третя – людина уміла, четверта – людина розсудлива, п’ята - людина творча і на шостому крузі вона має стати практично мудрою. Зараз ми перебуваємо на початковому етапі практично мудрої цивілізації. У висновку: цивілізації, як і люди, проходять шлях від народження до смерті.

Усі цивілізації гинули від різних катаклізмів, потопів, як такі, що не виконували божих настанов, за що й покарані. На їх уламках виникали нові. Це досить чітко висловлено у Біблії. Вже практично доведено існування і загибель Атлантиди, що потонула за гріхи її жителів.

Кожен період цивілізації триває тисячі років. Генетичні аналізи підтверджують, що людський рід пішов від однієї Матері, яку назвали Євою.

У книзі багато розвідок про рушійні сили Всесвітньої історії, роль і значення небесного світила - Сонця і Людини в ній, вміщено розділ «Висновки для України», в якому розкривається історичне призначення українців як хліборобської нації, зберігача традицій і самобутньої культури нації.

Книга написана досить популярно, розрахована як на науковців, передусім істориків, так і на широкі читацькі кола.

Автори відомі, мають багато спільних публікацій на історичні, філософські та соціальні теми, кожен з них видав немало власних творів. Про їхній доробок можна ознайомитися і на сторінках нової книги (вл. інф.).