Невдовзі світ може стати значно чистішим.

Учениця 9 класу з Маріуполя Катерина Малкіна посіла друге місце на Міжнародній екологічній олімпіаді в Нідерландах зі своєю технологією утилізації відходів і збереження природних ресурсів, повідомляє Quibbll.

У процесі беруть участь личинки, яких використовують як корм, але згодовувати їм поліетилен додумалася поки тільки Катерина. Про це розповів продюсер «Громадського радіо» Олексій Бурлаков, який доводиться Малкіній родичем.

«У нас новий метод утилізації пластикового сміття. Ми вирішуємо дуже масштабну проблему за допомогою личинок. Ми зараз отримуємо патент, тому подробиці не розголошуємо. Ці личинки дуже поширені, їх використовують як корм для рептилій, а ми знайшли для них інше застосування. Цей метод дозволить зробити світ чистішим. За 9 місяців 20 личинок можуть з'їсти один пакет», — розповідає науковий керівник Каті.

Підготовка до міжнародного конкурсу зайняла в Каті більше півроку: вона провела ряд дослідів, вивчивши різні види личинок і жуків.

Тепер дівчинка та її науковий керівник планують втілити проект у повномасштабне виробництво. За їхніми словами, технологія привернула увагу іноземного інвестора. В Україні, на жаль, таких не знайшлося.

Всього в конкурсі взяли участь близько 200 дітей із 49 країн світу, які підготували понад 100 проектів («Наука і техніка», vidomosti-ua.com/scinze, 15.06.2016)