Мануальний терапевт, дуже схожий на Черчилля в прямому і переносному сенсі, підготував програму оздоровлення, вважає, що "фізкультура для всіх", не кажучи вже про спорт, -- справа. шкідлива.

LekarЯк правильно спати, щоб не померти уві сні? Чому шкідливо займатися фізкультурою? Чому висока температура - це добре?

Хочете солодкого і солоного -- їжте! Курити не шкідливо!

А алкоголь, нікотин та інші задоволення життя - навіть дуже корисне, а в деяких випадках так прямо-таки і необхідне.

- Анатолію Болеславовичу, ви, напевно, так палите сигари, як Черчілль?

-Так, курю. Можу навіть і хорошого коньяку випити.

- А як ви додумалися, що фізкультура шкідлива? Чи підказав хто?

- Ні, я сам до цього дійшов, що називається, емпірично, прислухаючись до свого організму. Потім, коли почав серйозно займатися медициною, то знайшов підтвердження цьому і в науці.

-Тоді давайте по порядку...

- Давайте спочатку я трохи розповім, що таке мануальна терапія і чим вона займається. Щоб зрозуміло було все інше. Людський організм - дуже складна біологічна машина. Але в цьому біомеханізмі є слабкі місця, і при неправильних, нефізіологічних рухах може відбутися його поломка. І насамперед це стосується опорно-рухового апарату. Через хребет здійснюється соматична та вегетативна іннервація всього організму. І багато соматичних хвороб мають чисто "управлінську" природу. Скажімо, лікує людина хвору печінку, а насправді причина болю в хребті. "Проводочек" пережатий, і сигнал з перешкодами подається. Сьогодні практично у всіх хребет дефектний.

- Ви хочете сказати, що немає жодної людини зі здоровим хребтом?

- Кажуть, є. Але я таких не бачив. Напевно, здоровий хребет мали тільки Адам і Єва. А далі прогрес і медицина зіграли свою роль, вимкнувши наш вид з природного відбору. Мутації, маленькі генетичні зміни накопичуються. Плюс неправильний антифізіологічний руховий стереотип, і ось ми маємо те, що маємо -- 98% школярів з 1-го по 11-й класи потребують корекції хребта. А про дорослих і говорити нічого.

- А що таке антифізіологічний стереотип?

- Це невміння правильно стояти, ходити, сидіти, спати. Ви знаєте, що майже 70% летальних результатів від інсультів та інфарктів припадає на 4-5 годин ранку? Вони відбуваються під час сну через неправильне положення тіл.

- А як треба правильно спати, щоб не врізати дуба відразу?

- Голова повинна лежати на подушці товщиною, рівній довжині плеча. У положенні лежачи на боці між тулубом і головою має бути пряма лінія, повернулися на спину -- лінія повинна залишитися колишньою. На животі спати взагалі не рекомендується, може розвинутися атеросклероз. Шкідливо спати і на руці, закинутій за голову. До антифізіологічного руху відноситься і згинання тулуба вперед. Якщо необхідно підняти тягар, треба присідати навпочіпки, а не нахилятися всім тілом. Якщо ви, наприклад, піднімаєте сталеву гантельку, згинаючи хребет, - це еквівалентно тому, що її вага збільшується у 20-- 30 разів у порівнянні з фізіологічним підйомом - навпочіпки.

- А як же американський метод бути красивою і стрункою за допомогою 1 кг квасолі - розкидати її щоранку з пакета, а потім до однієї штучки збирати назад, тобто робити 100 - 200 розгинань в день, щоб живіт був плоским?

- Це хибний метод, він шкідливий для хребта. Якщо треба підкачати прес, то краще лягти на спину, взяти той же самий пакет квасолі, покласти на живіт і глибоко протягом 6 секунд вдихати, потім на 6 секунд затримати дихання, потім 6 секунд видихати. Робити це треба кожен день по 25 --30 разів. Кожні два тижні додавати по 500 г на живіт, довівши вагу до 30 кг Через півтора-два роки живіт буде, як дошка. А щоденні згинання хребта небезпечні. Так само, як розгинання і згинання шиї.

- Але ж саме ці рухи зміцнюють м'язи, що лежать в основі уроків фізкультури і занять у спортивних секціях?

- Вже давно доведено, що спорт некорисний, а фізкультура повинна бути дозованою і дуже спрямованою. У тому вигляді, в якому вона зараз викладається в школі, вона просто шкідлива. Загальна фізкультура "для зміцнення м'язів" абсолютно протипоказана людям з проявами остеохондрозу хребта. А таких більшість, включаючи дітей. Бездумне розмахування руками та ногами, стрибок через "козла" ні до чого доброго не приводять. Людина може щодня протягом п'яти років займатися ранковою гімнастикою і в результаті стане інвалідом, тому що при фізкультурі навантаження розподіляється на всі групи м'язів, а йому треба якісь розслабляти м'язи, а якісь, навпаки, зміцнювати, нарощувати. Звичайно, наші методики занадто нові і незвичайні для людини, якій ще зі сталінських часів вселяли, що треба всім без винятку займатися фізкультурою і спортом. Або ось візьмемо більш пізнє захоплення - біг заради життя, пам'ятаєте? Від інфаркту всі бігали. Виявилося, що це теж шкідливо для хребта. У бігу існує фаза удару, коли біжить - приземляється на п'яту і вага його тіла збільшується в п'ять разів. А от ходити швидко корисно. Багато чого з того, що нами сьогодні сприймається як новизна, незабаром буде звичайною практикою. Пам'ятаєте, раніше вважалося, що висока температура шкідлива й небезпечна для організму. При 38 градусах відразу призначали давати антибіотики або інші жарознижуючі. А зараз доведено, що висока температура - це захисна реакція організму. Більш того, кожній людині хоча б раз у рік корисно побути з високою температурою - це профілактика ракових захворювань, метод омолодження, тренінгіммунної системи.

- Що ще порадите?

- Корисно випивати в день 30 -- 50 г алкоголю, адже це це єдина речовина, яка переносить жири в людському організмі. Корисно регулярно займатися статевим життям. Корисно не відмовляти собі в інших задоволеннях. Хочеться солодкого -- їжте на здоров'я, солоного - теж їжте. Організм сам знає, що йому треба (Ukr.Media, 7.05.2017).

Звертаємося до наших читачів взяти участь в обговоренні висловлених у статті думок і спостережень.