Підприємства та стартапи створюють для України імідж технологічної держави. Вони змінюють уявлення про ведення сільського господарства та безпеку власної оселі, полегшують життя власникам домашніх улюбленців, збагачують нафтових магнатів та здобувають компліменти від самого Ілона Маска.

1. Підприємство "Діскавері"

"Діскавері" – всесвітньовідоме українське підприємство, що виробляє бурові установки.. Щоправда в Україні розташовані тільки виробничі потужності, головний його офіс – у Лондоні. Компанії трохи більше 10 років, втім послужний список чималий. У 2007 році до Британії доставили свою першу установку потужністю 80 тонн. Вона й досі там працює. Тоді вперше в Україні і вперше в колишньому Радянському Союзі створили бурову установку за стандартами Американського інституту нафти. Для нафтовидобувної галузі це найвищий показник якості, на який звертають увагу в усіх країнах світу.

Далі була потужна установка для Польщі, Оману, обладнання для підводного буріння американській компанії "Мега дріл".

А от замовлень від українських підприємств наразі не надто багато. У 2016 році для компанії "Укрбурсервіс" виготовили установку на 590 тонн, яка зараз працює у Полтавській області.

2. Ajax – система безпеки майбутнього

Новітні охоронні сигналізації українського виробника Ajax надійно захистять ваш дім не лише від пожежі й підтоплення, а й від грабіжників.

Система Ajax – це розумний безпровідний комплекс, здатний стежити за оселею тоді, коли мешканців немає удома. Усі дані він надсилає власнику на смартфон або ж скеровує в охоронну фірму. Для сповіщень використовується інтернет або GPRS-канал, тобто SIM карта, яка є в комплекті.

Мозок системи – Ajax Hub. Він відповідає за збирання й передачу інформації. Серед сигналізаторів, якими можна обладнати домівку, – датчики руху, відімкнення дверей чи відчинення вікон, розбиття скла, виявлення затоплення чи диму. Будь-яке вторгнення чи спроба зламу негайно підніме тривогу. Але при цьому система не реагуватиме на вашого собаку чи грозу за вікном. Окрім цього, комплекс можна обладнати й розумним контролером для дистанційного управління приладами.
3. Petcube – інноваційна іграшка для домашніх улюбленців
Ярослав Ажнюк, Олександр Нескін та Андрій Клен знайшли просте рішення, як розважити тваринку, доки ви на роботі чи у відпустці. У невеликий куб вмонтували ширококутну камеру, мікрофон, динаміки та лазер.

Далі власник Petcube повинен підключити його до домашньої мережі Wi-Fi і через смартфон може гратися зі своєю твариною з будь-якої точки світу та ділитися фотографіями у соцмережах. А якщо у певний момент ви не можете приділити час улюбленцю, то сміливо надаєте доступ до гри своїм друзям.

Світу ця ідея сподобалась. Творіння киян обговорювали у всьому світі. Стартап назвали кращим у Європі, а на Kickstarter команда зібрала 250 тисяч доларів за 40 днів. Далі інвестори докинули до цієї суми ще 70 тисяч, а вже у березні 2015 року у проект киян "влили" 1 мільйон доларів.

4.Drone UA – українська компанія, що змінює уявлення про роль безпілотників

Для когось дрони – інструмент для зйомок неймовірних краєвидів. Для інших – засіб відстежити ворога на полі бою. А от їм вдалося перетворити ці пристрої на багатомільйонний бізнес. У 2017 році компанія Drone UA залучила інвестиції з Великої Британії, Польщі та Молдови і запустила підприємство вартістю у майже 5 мільйонів доларів.

Секрет простий: у 2014 році, коли всі навколо заробляли гроші на звичайних аерозйомках, Валерій Яковенко та його бізнес-партнер Февзі Аметов вирішили по-новому оцінити можливості дронів і поєднали їх із сільським господарством. Наприклад, за допомогою дронів можна слідкувати за врожайністю полів.

Є й інший варіант. Для невеликої агрофірми створили карту неврожайних ділянок. Наймати "кукурузник" для розсіювання добрив недоцільно, адже площа відносно мала. Рішення теж за дронами. До них приєднують місткості з добривами, а ті вже точково доносять їх у потрібні місця.

Зараз під контролем Drone UA уже три мільйона гектарів полів. Це означає, що за сезон безпілотники пролетять над ними 8 разів. Так, щоб фермери стежили за майбутнім врожаєм у динаміці.

Торік компанія здійснила 10 тисяч польотів, план на 2017 – утричі більший. Цей досвід допоміг створити власні алгоритми, тож українці починають працювати над розробкою оригінального програмного забезпечення.

5. "Зеніт" – один із кращих ракетоносіїв світу

Українське конструкторське бюро "Південмаш" реклами не потребує. На його рахунку 13 бойових та 7 космічних ракетних комплексів. Утім, у наші дні отримати комплімент від Ілона Маска, який от-от зробить революцію в космічний галузі, це все-таки неймовірне визнання. На запитання про улюблені ракети винахідник, звісно, на перше місце поставив свої Space X, а от друге – без вагань віддав українським "Зенітам".

У 1985 році відбувся перший успішний запуск "Зеніту". А вже за 10 років 4 країни – США, Україна, Норвегія та Росія – об'єднались, аби створити надсучасний космодром посеред Тихого океану – "Морський старт". Інших варіантів на роль ракетоносія не було: "Зеніт" ідеально підходив за усіма технічними характеристиками. Із 36 запусків, тільки три з них пройшли невдало. Попри все, у 2009 році консорціум оголосив про банкрутство. Утім, у 2016 році у "Морського старту" з'явився новий власник, а конструкторське бюро "Південне" отримало замовлення на ще 12 "Зенітів" (Джерело: 24 Канал, 24tv.ua/top_5_yechnichnih_yaki_vtilili_ukraintsi_858059? 29.08.2017).

Ілон Маск назвав "Зеніти" одними з кращих у світі.