Україна готується запустити свою першу сонячну електростанцію на території Чорнобильської АЕС. Нова електростанція потужністю 1 мегават знаходиться всього в ста метрах від нового "саркофага" - гігантського металевого купола.

"Ця сонячна електростанція може задовольнити потреби селища середнього розміру або близько 2000 квартир", - сказав в інтерв'ю голова українсько-німецької компанії Solar Chernobyl Євген Варягін. За його словами, сонячна установка повинна запрацювати протягом декількох тижнів. Компанія витратила мільйон євро на установку 3800 фотоелектричних панелей, розміщених на площі 1,6 гектара, і сподівається, що інвестиції окупляться протягом семи років.

"Кількість сонячного світла тут така ж, як і на півдні Німеччини", - говорить Варягін. - Україна, яка припинила закупівлі природного газу в Росії, прагне використовувати потенціал Чорнобильської зони відчуження, яка оточує атомну електростанцію і не придатна для сільського господарства. Установка величезного купола над руїнами пошкодженого реактора трохи більше року тому дозволила реалізувати проект сонячної електростанції. В результаті, радіація поблизу заводу впала до 10% від попередніх рівнів, згідно з офіційними даними. Проте, запобіжні заходи, як і раніше необхідні: сонячні панелі закріплені на бетонних блоках, а не розміщені на землі».

Грунт залишається забрудненим, пояснює Варягін. "Ми не можемо бурити або копати тут через суворі правила безпеки", - говорить він. У минулому році консорціум завершив будівництво сонячної електростанції потужністю 4,2 мегавата в радіаційній зоні у сусідній Білорусі, недалеко від Чорнобиля. Влада України запропонувала інвесторам майже 2500 гектарів (25 квадратних кілометрів) для потенційного будівництва сонячних електростанцій в Чорнобилі.

"Київ отримав близько 60 пропозицій від іноземних компаній, в тому числі американських, китайських, датських і французьких, які розглядають можливість участі в майбутніх сонячних розробках в цьому районі", - повідомляє прес-секретар Державного агентства з управління зоною відчуження Олена Ковальчук. Інвесторів приваблює "зелений тариф", який "перевищує в середньому на 50 відсотків європейські тарифи", - сказав Олександр Харченко, виконавчий директор Дослідницького центру енергетичної промисловості. Він додає, що дешева земля і близькість енергетичних мереж роблять Чорнобиль особливо привабливим, хоча західні інвестори не поспішають - існують проблеми з безпекою, а також з бюрократією і корупцією.

Нагадаємо, сонячні електростанції в Україні хочуть будувати дві китайські компанії, а литовська компанія планує заснувати підприємство з виробництва сонячних модулів на Херсонщині (за:epravda.com. ua/news/2018/01/10/632859/, 10 січня 2018).