Проводячи археологічні дослідження під центром Кельна, вчені знайшли бібліотеку часів Римської Імперії. Ця надзвичайна знахідка сколихнула усіх любителів старожитностей, рівно як й усіх любителів книжок. Припускають, що у давній бібліотеці могло зберігатися до 20 тисяч сувоїв.

Мабуть, усі поціновувачі старожитностей та прості мрійники серед нас хотіли б розкопати скарб. Мріють про золото, срібло, дорогоцінне каміння, які несподівано з’являються з під землі. Професійні ж археологи вважають справжніми скарбами те, що приносить багато інформації про минуле. І уява одразу ж починає малювати якісь старовинні храми, заховані серед неприступних гір, де серед безлічі пустих залів, вкритих фресками можна знайти безліч таємниць минулого.

Однак археологи й тут роблять не так, як підказує уява звичайним людям. І роблять це успішно. Як і зараз – надзвичайно цінне джерело інформації про античність було відкрите прямо в центрі сучасного німецького міста. Річ у тім, що нібито природно німецька назва “кельн” – це насправді викривлене римське слово “колонія”. Римляни заснували тут місто ще в 50 році нашої ери, і перші три століття своєї історії воно розвивалося саме за канонами мешканців Середземномор’я.

Тож той факт, що при розкопках у центрі міста у 2017 році знайшли рештки стін римського часу ні в кого не викликав здивування. Незрозумілим було тільки те, що саме знайшли археологи. У часи, до яких відноситься споруда, тут знаходився самий центр міста – ринкова площа. Тож будівля мала бути чимось визначним.

Що це таке вчені зрозуміли, коли побачили у стінах ніші розміром 50 на 80 сантиметрів. Саме так виглядали давньоримські «книжкові полиці». У таких нішах у тих бібліотеках римських часів, що залишилися, зберігали книжки. Давньоримські книжки не були схожі на нинішні. Це були сувої – склеєні разом та скручені в трубочку листи папірусу (ЗА Олександр Бурлака, 14.08.2018, Roman-Germanic Museum of Cologne).