Технології робототехніки та штучного інтелекту (ШІ) щороку підкорюють нові вершини.

Автономні роботи роблять сальто, бігають як люди, тягнуть вантажівку.

ШІ перемагає людину в змаганнях, читає думки, керує автомобілем, спілкується з людьми в чатах і звільняє співробітників за незадовільну роботу. ШІ та роботи суттєво перевершують людину у виконанні специфічних завдань. Авторитетні економісти передрікають людям масове безробіття, а культові інноватори пророкують імовірність війни між людьми і ШІ, як у відомому голлівудському фільмі.

Наскільки обґрунтовані ці припущення і страхи? Чи справді робототехніка та ШІ настільки досконалі, як показують в кіно? Чому ШІ дивує навіть учених, але при цьому програє людині?

Як технологія 5G і цифровізація людського життя будуть стимулювати розвиток ШІ і робототехніки? Як ШІ і робототехніка будуть збільшувати тривалість життя людей і протистояти зміні клімату?

Відповіді на ці питання дав Родні Брукс, відомий американський учений та дослідник у сфері робототехніки, який тривалий час очолював лабораторію ШІ в Массачусетському технологічному інституті і одночасно заснував компанії iRobot і Rethink Robotics, які першими у світі розробили і почали продавати автономні роботи-пилососи.

У квітні 2019 року Брукс виступив у Стамбулі на технологічному саміті з невеликою науково-популярною лекцією про те, що таке ШІ і робототехніка, в якому напрямку вони розвиваються і як вплинуть на людство в недалекому майбутньому. Він вважає, що людство переоцінює штучний інтелект (за матеріалами Всеволода Накрасова, 10.05.2019).