Про те, що Україна – одна з найбільших за площею європейських держав і має потужний транзитний потенціал, воллодіє четвертою частиною світових чорноземів, а в її надрах є практично всі елементи таблиці Менделєєва, ще не зовсім усвідомлене в суспільстві.

Про це йшлося 12 жовтня у виступах кандидатів наук - політичних Євгена Магди і історичних - Тетяни Водотики в лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна вченого».

«Образ України в сучасному світі» - так означена тема розмови зі слухачами. Обидва лектори – автори книги, нещодавно виданої у харківському видавництві «Vivat» під назвою «Ігри відображень. У пошуках власного образу. Якою бачить Україну світ?».

Вів захід голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець.

Лектори торкаються багатьох проблем України в сучасному світі: створення позитивного іміджу і пошуку власного образу, чинників впливу в міжнародному середовищі та європейському просторі, друзів та протидії російській агресії. У своїй книзі вони пишуть: «На наш погляд, головне сучасне завдання України - сформувати власне бачення свого місця у непростому конкурентному світі, визначити пріоритетні завдання зовнішньої політики та добитися їх втілення у життя».

Голова Товариства «Знання» України Василь Кушерець пославшись на своє дослідження про імідж України в англомовній пресі, оприлюднене у брошурі «Розвиток просвітництва в Україні у ХХ1 столітті» ще в 2001 році, порівняв з теперішнім, навів цікаві факти позитивного та негативного образу України. Тодішній висновок був таким: «формування позитивного іміджу України у свідомості світової спільноти прямо залежить від самовизначення українців всередині країни, створення образу українця, наділеного високими чеснотами, Адже загально відомо: якщо людина себе не поважає, то й інші її не поважатимуть. Ставлячи високу мету, мусимо прямувати шляхом перетворення і розвитку».

Ці слова актуальні й дотепер. Є над чим працювати, адже, за словами авторів книги, «Україна балансує між статусом перехідної демократії та перспективою перетворитися на «сіру зону» в центрі Європейського континенту», «Без зміни усвідомлення себе в конкурентному світі, без створення національної ідеї успішної держави на реальні перетворення в Україні марно сподіватися».

Зустріч завершилася конкретною дискусією з порушеної теми.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України.

12.10.2016 р.