На виконання ухваленого 26 серпня 2016 року Указу Президента України «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації» вже стартувала низка заходів.

Відбулися презентація підготовки до відзначення цієї події у місті Кам’янець-Подільському, концерт оркестрів в Одесі, огляд дитячих хорів на Буковині.

У Дніпрі молоді люди створили відеоролик про Мартіна Лютера і Яна Гуса. Пройшли заходи під девізом R500 у містах Полтаві, Рівному, Черкасах, Волочиську Хмельницької, Шполі Черкаської, Оратові Вінницької областей та багатьох інших населених пунктах.

На заходах, що проводяться, підкреслюється роль і значення Реформації в оновленні, перетворенні, перебудові і поліпшенні стану інституцій суспільства і держави, появі національних церковних спільнот і виникненні нової теології протестантизму. Реформаційний рух розпочався з повстання німецького священика Мартіна Лютера, який 1517 року випустив 95 тез з критикою Папи Римського і католицької церкви. На українських землях перші протестантські церкви виникли ще в час Речі Посполитої, коли православні протестанти протистояли наступу католицизму.

У 1905 році, коли вийшла книга Макса Вебера «Протестантська етика і дух католицизму» заговорили про економічний бум в протестантських країнах Європи. Проаналізовано, що ставлення до праці, власних зобов’язань, виконання контрактів і домовленостей випливає з особистої відповідальності перед Богом. Про це йдеться і в главі 6 послання апостола Павла «До ефесян».

Темі «Історія церкви та Реформація» присвячена лекція, що прозвучала 24 січня в лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна українознавця», яку прочитала фізик, доктор богослов’я, співробітник Інституту генезису життя і Всесвіту Елеонора Миколаївна Дорофеєва.

Голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки Василь Іванович Кушерець зазначив, що це перший захід у Товаристві, присвячений 500-річчю Реформації. Обговорення ролі і значення Реформації продовжуватиметься упродовж усього 2017 року. Відбудуться круглі столи, наукові конференції та інші заходи. Товариство «Знання» України приділить 500-річчю Реформації особливу увагу.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

25.01.2017 р.