У рамках співпраці Товариства «Знання» України та громадської організації «Українська Республіканська Платформа»15 лютого 2017 року в конференц-залі товариства відбулася друга частина публічної лекції першого Генерального прокурора України, екс-судді Конституційного Суду України, народного депутата України трьох скликань, юриста Віктора Івановича Шишкіна на тему «Конституційне право».

Відкриваючи захід, голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, президент Університету сучасних знань, заслужений діяч науки і техніки Василь Іванович Кушерець наголосив на необхідності підвищення відповідальності кожного українця - народного депутата, державного службовця і всіх громадян за додержання конституційних норм, необхідності підвищенні ролі сім’ї і просвітництва у формуванні держави та підтримання порядку в ній. Великий Шевченко бачив державу як окрему хату, в якій своя правда і своя воля.

Лектор зазначив у продовження свого попереднього виступу, що Конституцію потрібно вміти читати, розуміти і виконувати. На жаль, в Україні ще не утвердилося грамотне і свідоме ставлення до Основного закону. В самому документі є місця, що можуть трактуватися по-різному. Часто найвищі органи влади самі допускають порушення норм Конституції. Навколо окремих статей точаться дискусії, що в них правильно, а що неправильно. Так, скажімо, стосовно питання про введення воєнного стану у зв’язку з російською агресією на Донбасі і в Криму. В Основному законі це прописано не зовсім чітко. Виникають колізії і по деяких інших питання: чи змінювати Конституцію чи її порушувати. Таких місць у Конституції лектор побачив майже 30.

Під час розповіді Віктор Шишкін посилався на позитивні норми Конституції Пилипа Орлика, основні документи США і Франції, статті в яких не змінюють, а доповнюють, поліпшують їх зміст. Окремі норми Конституції України 1996 року, що зазнали змін, стали гіршими.

Лектор відповів на цілу низку запитань слухачів, зокрема, про ринок землі, прецедентне право, рухоме й нерухоме майно та ін.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

16.02.2017 р.