В Міжнародний день рідної мови 21 лютого у Товаристві «Знання» України відбувся захід за участю голови правління Всеукраїнського товариства «Просвіта», відомого громадського діяча, заслуженого діяча мистецтв,письменника, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка, народного депутата Верховної Ради кількох скликань, одного із засновників Народного Руху України Павла Михайловича Мовчана.

У конференц-залі Товариства, де зібралися студенти і викладачі Університету сучасних знань, Київського коледжу УСЗ, працівники й активісти Товариства, він виступив із промовою «Шевченківські імперативи».

Надаючи слово для виступу Павлу Мовчану голова Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки Василь Кушерець говорив про значення захисту рідної української мови, яку проніс через усе своє життя геній Тарас Григорович Шевченко. Українська мова, яку упродовж багатьох століть намагалися знищити поневолювачі України, живе. Вона незнищенна.

Виступ Павла Мовчана слухачі сприймали захоплено. Він розповів про багато граней рідної мови: про проблеми із ухваленням законодавчих норм, про необхідність абсолютного спілкування та володіння рідною мовою в усіх сферах життя - від дитячого садочка до вищої школи, в усіх державних установах та громадських закладах. Говорив про роль і значення Тараса Шевченка у формуванні українського слова, про нинішню ситуацію в країні,  Голова «Просвіти» відповів на цілу низку запитань, що стосувалися мовних та інших питань.

На святі рідної мови студенти Катерина Шпирко і Вікторія Негрішна прочитали вірші Павла Мовчана і Віктора Баранова про українську мову. Актор театру «Перетворення» Кирило Булкін заспівав пісню «Ворог». Вірші із своєї книги, що тільки побачила світ, прочитала журналістка, поетеса, письменниця Олександра Виноградова.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

22.02.2017 р.