У Товаристві «Знання» України відбулася зустріч із начальником відділення психологічної реабілітації Київського військового госпіталю Тетяною Таран, сестрою Симеоною, яка є капеланом-психологом військової частини в смт. Черкаське Новомосковського району Дніпропетровської області, бійцем АТО Володимиром Дзюбою.

Відкриваючи зустріч, голова Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець зазначив, що, ті, хто воює на фронті або працює на його потреби часто потрапляють у прикрі становища, і їм доводиться домагатися справедливості. Так трапилося із бійцем Володимиром Дзюбою, який після демобілізації залишився без житла, засобів для існування і потребує допомоги, а різні інстанції затягують вирішення його питань.

Тетяна Таран розповіла, що війна на Донбасі – особлива, коли 95% її учасників страждають на психологічні травми. Це не тільки військові дії, а й інформаційна війна і психологічна. На цьому грунті виникають суїциди, зневіра. Тому потрібна Державна програма психологічної допомоги і соціальної активності, участь у її виконанні всіх громадян. Найбільшої уваги потребують учасники АТО та жителі поселень, що в окупаційній зоні або навколо неї. Вона сподівається на підтримку Товариства. В цьому питанні Тетяна Таран попросила підтримати ініціативу через Інтернет-видання «Ютуб» та в інших програмах.

Своїм досвідом капеланської діяльності поділилася сестра Симеона. Вона наголосила, що потрібно, щоб суспільство, ті його громадяни, які подалі від військових подій, навчалися реагувати на реальності життя і не відверталися від будь-яких проблем, надаючи не лише фінансову, а й моральну підтримку. «Обніміться й доторкніться до їхніх проблем», - закликала вона.

Зустрічаючись із бійцями в Черкаському госпіталі, Симеона, яка є монахинею з 19 років, робила все аби розрадити бійців, вселити у них любов до життя і віру в перемогу. Навіть говорила їм нову розшифровку АТО – Ангели Тебе Охороняють. Люди вірять у перемогу, коли ворог буде подоланий, незважаючи на його підступні дії на фронті та в різних місцях України.

Володимир Дзюба висловив сподівання, що його питання будуть вирішені.

Прес-служба правління Товариства «Знання»України

2.03.2017 р.