Приємно, що День вишиванки в Україні стає доброю традицією. Це одне з народних свят, які відзначають не за примусом, а за покликом душі, з великою шаною та почестями щодо наших давніх святинь. Вишиванка – символ України, який для нас є надто дорогим. Адже вона, вишиванка, є ознакою Батьківщини, дзеркалом української душі, нашою гордістю. В ній міститься та історія та те культурне надбання українців, які притаманні лише нашому народу!

99425819 1686755678129615 4028051094486646784 n

100086945 1686755738129609 4873721530774716416 nМистецтвознавці визнають, що наша вишивка є найбагатшою за орнаментом і побудовою малюнків. Це мистецтво особливого, українського бачення світу. Його зміст та магія передаються з покоління в покоління, з роду в рід і завжди зберігаються як релігійна святиня, відображають почуття, настрій, емоції та волю різних поколінь…

Вишиванка, як і рушник, завжди були оберегом українців. Взірцевим бачу вишивання в моїй родині, де бабусі Мотря та Марія, як і багато інших українок, проводжали захисників Вітчизни на війну у пошитій ними натільній білизні з такими відображеними у стібках-швах вишивки словами-символами: «Господи захисти, спаси і сохрани».

І о, диво! Мій батько, Кушерець Іван Васильович, та дядько, Шаповалов Григорій Іванович, під градом куль і снарядів, вижили, були нагороджені орденами й медалями у війні з нацизмом, дійшли до самого Берліну! Батько зазнав двох легких поранень, а дядько навіть не зазнав поранень, хоч обидва сповна відчули пекло війни!

В епоху цифрової трансформації, коли все оцифровується та кодується за схемою GR-cod, а інформація зберігається на хмарних серверах, HHD нагромаджувачах, виникає реальна можливість з допомогою штучного інтелекту реалізувати ідею гуманітарного старттапу: розкодувати таємниці українських вишивок, створивши спеціальні коди та сканери для їх зчитування.

Це, хоч і фантастично звучить, надасть змогу глибше зрозуміти наш генетичний код, краще пізнати себе, свої ресурси, наявні можливості, прагнення, бажання та розробити оптимальні програми їх швидкого досягнення.

А сьогодні – співаймо серенаду носіям вишиванок!

З повагою:

Кушерець Василь Іванович — український філософ,

доктор філософських наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України,

голова правління Товариства «Знання» України,

президент Університету сучасних знань.