На сайті «Subscribe.Ru. Лікування. Здоров'я» аналізуються найновіші напрями розвитку медичної науки під загальним заголовком «Вилікувати все». Вибрано сім центральних трендів в інноваційній медицині і пов'язаний з ними бізнес.

Кіберочі та ноги-роботи, можливість редагування ДНК, чотирирукий хірург і прилади, що прогнозують настрій або корегують статуру, – все це легенди сучасної високотехнологічної медицини. Працюючи з ними, можливо не тільки стати першовідкривачем і вплинути на долю людства, але й забезпечити собі безтурботну старість (якщо, звичайно, в найближчий час не з'явиться еліксир молодості, що вже зовсім реально).

Кібернетичні протези рук, ніг і очей сьогодні вже не розглядаються як продукти виключно для людей, які постраждали від травм або захворювань. Оборонні відомства, крупні лабораторії і венчурні фонди часто вкладають кошти в розробку апаратів не лише корисних при реабілітації, але й з можливим поліпшенням навичок здорових людей.

Найяскравішим прикладом у цій сфері – це, вочевидь, є Хью Герр – інженер і вчений, професор Массачусетського технологічного інституту. Його протези ніг Power Foot імітують рух справжніх кінцівок настільки точно, що дозволяє виконавиці бальних танців Адріанне Хеспет-Девіс , яка втратила ліву ногу в теракті під час Бостонського марафону в 2013 році, повернутися в професію. Сам Хью Герр втратив обидві ноги вище коліна через нещасний випадок під час гірського сходження 30 років тому. Нині роботизовані протези Герра розробляються в лабораторії МП Media Lab. Разом з ним над створенням кіберніг працює 23 людини (в тому числі й випускники Массачусетського технологічного інституту), і ще 26 студентів проходять там навчання під керівництвом професора.

Серед інших інноваційних технологій - це пристрій, що одягається на руку і стимулює м'язи за заданою програмою, створення штучної сітківки ока Argus, яку називають кібернетичним оком.

Одним із найголовніших сучасних технологічних трендів є пристрої, що їх носять, і розробляють їх для лікування і профілактики найрізноманітніших хвороб, а також спорту і підтримки здорового способу життя. Пристрої можуть контролювати настрій, викликають відчуття бадьорості або розслаблення.

Легендою сучасної інноваційної медицини є система GRISPR/Cas9 або «Криспер». Вона дозволяє організовувати генетичні «експедиції» до будь-якого елемента ДНК живої клітини або системи клітин in vitro і в середині організму (в тому числі організму приматів) і за своїм бажанням налаштовувати генетичний код.

Створення смартфона відкрило дорогу багатьом новим починанням, в тому числі й у сфері контролю за станом здоров'я. Нині існує багато прпиставок, які підраховують скільки ви випили води, як довго були на ногах і скільки зайвих калорій прихопили за обідом. Прилади здатні визначати стрес і депресію, попереджувати безсоння і ще багато чого.

Інший успішний медичний мобільний пристрій під назвою Health Tap дозволяє одержувати консультації лікарів онлайн.

Серед технологій вже відомі медичні роботи, що можуть робити хірургічні операції, 3D-друк органів, превентивна медицина, що дозволяє на ранніх стадіях виявляти схильність до захворювань і будувати комп'ютерні прогнози їх розвитку.

Американський інститут превентивної медицини вже створив майже 150 продуктів для профілактики захворювань. Декілька дослідників із США та інших країн сьогодні розробляють препарати, здатні уповільнити старіння тканин і попередити розвиток хвороб. Дослідний центр SENS, що в Кремнієвій долині, розробляє технології, що дозволять відновлювати організм до будь-якого ступеню молодості і підтримувати його в такому стані скільки завгодно (матеріал підготовлено в скороченому варіанті).