Надрукувати
Перегляди: 5746

unnamedПротягом останньої сотні років чоловіки вмирають значно раніше жінок, з’ясували вчені. Виявляється, що розрив між очікуваною тривалістю життя чоловіків і жінок існувала не завжди: вона сформувалася тільки у ХХ віці, а основними причинами передчасної втрати чоловіків є куріння та серцево-судинні захворювання.

Ні для кого не є секретом, що тепер чоловіки живуть у середньому менше жінок. Згідно з даними, наданими Всесвітньою організацією здоров’я в 2015 році, очікувана тривалість життя жінок перевищує «чоловічий» показник в усіх країнах світу, окрім трьох. В Республіці Нігер і Республіці Малі чоловіки і жінки живуть однаково (59 і 57 років відповідно), а в Королівстві Тонга чоловіки, за статистикою, переживають жінок на 5 років: очікувана тривалість їх життя складає 74 роки, а жінок – 69 років.

В Росії ця різниця дуже велика: на даний момент він складає близько 12 років...Ця країна восени минулого року вперше потрапила до списку ефективності систем охорони здоров’я, проте посіла тільки останню позицію в цьому рейтингу.

Вчені по-різному пояснюють причину розриву між середньою тривалістю життя чоловіків і жінок. Найчастіше при цьому називаються такі фактори, як схильність чоловіків до шкідливих звичок (куріння та зловживання алкоголем), а також біологічні передумови (жінки відіграють набагато більшу роль у продовженні роду і підтриманні чисельності популяції: одного чоловіка достатньо, щоб дати життя чисельному потомству.

Група дослідників з Інституту демографічних досліджень Товариства Макса Планка під керівництвом Грама Белтрана-Санчеза з’ясувала: насправді істотний розрив між середньою тривалістю життя чоловіків і жінок сформувався практично не так давно, а саме наприкінці Х1Х – на початку ХХ століття. До того часу чоловіки і жінки вмирали в одному віці. Дослідження вчених було опубліковане в журналі PNAS. Було проаналізовано дані про людей, які з’явилися на світ у період з 1800 по 1935 рік в 13 країнах світу: Австралії, Данії, Великобританії (Англії та Уельсі), Франції, Італії, Норвегії, Іспанії, Швеції і США. Під час роботи вчені вилучали інформацію про чоловіків, які загинули в результаті військових дій.

Аналіз даних про кількість народжених та померлих людей обох статей дозволив з’ясувати, що істотний розрив між очікуваною тривалістю чоловіків і жінок виник після 1800 року: саме в цей момент він зріс у два рази в порівнянні з існуючим раніше показником. Найбільша різниця виявилася в той період, коли люди мають вік 50-70 років, а після досягнення 80-річного віку чоловіки і жінки вмирають приблизно з однаковою частотою.

Окрім вивчення показників народження і смертності, спеціалісти з Інституту демографічних досліджень звернули увагу й на фактори, які найчастіше ставали причиною смерті чоловіків після 40 років. З’ясувалося, що головним "убивцем" чоловічого населення в розвинутих країнах є куріння та провоковані ним захворювання, а на другому місці - хвороби серцево-судинної системи. Куріння стало причиною смерті 30 % чоловіків, які померли у віці 50-70 років і народилися з 1900 по 1935 рік. За ним йшли хвороби серцево-судинної системи: виявилося, що серцеві напади та інсульти збільшили розрив у тривалості життя між чоловіками та жінками на 40 %. Учені пояснюють високу податливість представників сильної статі серцево-судинним захворюванням їх фізіологічними особливостями: організм чоловіків має в три рази менше гормону тестостерону, який регулює рівень холестерину і перешкоджає закупорюванню судин. Окрім того, чоловічі клітини ендотелію – речовини, що покриває поверхню кровоносних судин з внутрішнього боку, - мають меншу гнучкість, унаслідок чого судини чоловіків не такі еластичні, як жіночі, і гірше відгукуються на зміни кров’яного тиску.

Автори дослідження стверджують, що ще однією з причин, що впливає на підвищену смертність чоловіків, є спосіб життя, що змінився за останні сто років: сидяча робота, вживання надзвичайно великої кількості жирної і солодкої їжі, погана екологія – все це не може згубно не впливати на наше здоров’я. Саме тому зміна режиму харчування та способу життя спроможні допомогти як чоловікам, так і жінкам збільшити тривалість свого життя (за Інтернет-матеріалами з серії "Здоров’я").