Надрукувати
Перегляди: 6271

Складна економічна ситуація, обтяжена збройним конфліктом на сході країни та анексією Криму, призводить до зростання бідності та соціального відчуження серед населення України, особливо серед вразливих груп, як-от внутрішньо переміщені особи, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю, представники сільських громад, діти-сироти та ін.

За даними Міністерства соціальної політики України, бідними є 20-25% українських домогосподарств.

Найуразливішою соціально-демографічною групою населення є діти до 18 років, рівень бідності серед яких становить 33,4%. Однією з причин такої ситуації є низькі рівні оплати праці батьків. Наявні розміри мінімальних стандартів оплати праці спричиняють ситуацію, при якій кожен п’ятий працюючий громадянин є офіційно бідним. У зв’язку з девальвацією національної валюти відносно долара США (на 97,3% на кінець 2014 р.) й зростанням інфляції (52,8% в серпні 2015-го у порівнянні з попереднім роком), рівень реальних доходів населення значно знизився, а рівень безробіття населення працездатного віку (за методологією МОП) склав 10,0% економічно активного населення у I кв. 2015 року.

«Одним із пріоритетних напрямів діяльності Програми розвитку ООН є подолання бідності в Україні відповідно до затверджених Цілей розвитку Тисячоліття. З огляду на це ПРООН підтримує розроблення та національне обговорення Стратегії подолання бідності, підготовку якої ініціювало Міністерство соціальної політики відповідно до Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Експерти Програми розвитку ООН провели низку консультацій з представниками Міністерства соціальної політики та науково-дослідних інститутів та розробили рекомендації щодо удосконалення проекту Стратегії подолання бідності відповідно до положень Європейської платформи проти бідності та соціального відчуження, Європейської соціальної хартії та з урахуванням українського контексту. Ми маємо надію, що цей документ стане дієвим дороговказом на шляху до подолання бідності», – зазначила Олена Іванова, керівник проекту Програми розвитку ООН в Україні «Підтримка реформи соціального сектору в Україні».

Під час засідання Міжвідомчої робочої групи з розроблення проекту Стратегії подолання бідності під головуванням заступника Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Сергія Устименка, свої зауваження та побажання щодо документу висловили також представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ та сторін соціального діалогу (профспілок та роботодавців).

«Стратегією має бути визначено вектор проведення цілої низки реформ – у сфері політики зайнятості, соціального захисту, освіти, охорони здоров’я. А результатом реформ має стати зменшення в країні соціальної нерівності та розширення доступу до соціальних благ усіх верств населення. Спільна робота з міжнародними експертами та організаціями дасть змогу відобразити у новій Урядовій Стратегії подолання бідності міжнародні зобов’язання України соціального характеру та міжнародні підходи щодо вирішення проблеми бідності та соціального виключення», – відмітив заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Сергій Устименко.

Стратегія передбачає поетапне зменшення рівня бідності та соціального відчуження шляхом забезпечення доступу до продуктивної зайнятості, підвищення доходів від зайнятості та виплат в системі державного соціального страхування, удосконалення регіональної політики, підтримки належного рівня та якості життя найуразливіших категорій громадян, попередження бідності серед внутрішньо переміщених осіб.

Як зазначив міжнародний консультант ПРООН Мел Казінс: «Проект Стратегії подолання бідності в Україні заснований на комплексному та скоординованому підході до подолання бідності, як це й вимагається Європейським комітетом з соціальних прав». Разом з цим експертом було надано рекомендації щодо доопрацювання проекту Стратегії в частині моніторингових показників, аналізу ризиків, структури плану дій, комунікаційної стратегії.

Нова Стратегія подолання бідності є наступним кроком в цьому напрямі після Державної цільової соціальної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. Передбачається, що після затвердження Стратегії подолання бідності буде розроблено докладний План дій з її реалізації. У ньому мають бути зазначені конкретні заходи, відповідальні установи, ключові показники ефективності, за допомогою яких буде оцінюватися робота, а також необхідні ресурси (за матеріалами прес-релізу Програми розвитку ООН в Україн, жовтень 2015).