Надрукувати
Перегляди: 5830

У кількох засобах масової інформації 19-21 жовтня з’явилися повідомлення на тему пошуку позаземних цивілізацій.

Астрономи з посиланням на Spase.com, про що повідомляє Лента.ру, розпочали перевірку зірки КІС 8462852 в сузір'ї Лебедя на наявність там позаземних цивілізацій.

Вчені звернули увагу на незвичайну поведінку зірки ще в 2011 році. За даними космічної обсерваторії Kepler, її світність різко й нерегулярно змінюється протягом останніх років. Цей процес неможливо пояснити проходженням екзопланети її орбітою. Зараз основною гіпотезою вчених залишається близькість біля зірки хмари комет. Проте, за даними, астрономи як останню гіпотезу не виключають, що зрушення у світності спричиняють гігантські структури, створювані інопланетною цивілізацією (наприклад, групою колекторів світлової енергії).

Це зацікавило увагу експертів проекту SETI («Пошук позаземного розуму») й вони направили на зірку радіотелескоп. «Проблеми в тому, щоб уважно вивчити її, немає. Проте людям варто зтишити свій ентузіазм і пригадати історію», - заявив провідний астроном проекту Сет Шостак. Учений пригадав про радіопульсари: ці регулярні спалахи випромінювання в 1960-і роки сприйняли за сигнали від інопланетян, проте потім з’ясувалося, що їх джерелом є швидко обертові нейтронні зірки. В результаті їх обертання потік потрапляє в поле зору зовнішнього спостерігача через рівні проміжки часу.

Учений зазначає: «Історія каже про те, що ми знайдемо пояснення таємниці зірки КІС 8462852 без усіляких клінгонів, якщо треба». Проте, поки таке пояснення не буде зроблене, гіпотеза про розумних інопланетян залишиться гіпотезою, доки телескопи не дадуть чітких результатів. Можливо, що жителі зірки не випромінюють сигналів у відомих нам діапазонах або там була цивілізація, яка вимерла, залишивши після себе гігантські монументи.

Тим часом, учені стверджують, що люди можуть виявитися першою розумною расою в усьому Всесвіті через раннє формування Землі. Нова теорія стосовно цього ґрунтується на даних, одержаних завдяки орбітальним телескопам Хаббл і Кеплер: 92% потенційно придатних для життя планет у Всесвіті ще тільки в стадії формування.

Ученими висунута нещодавно нова теорія, яка пояснює причину, чому людство досі не знайшло підтвердження існування позаземного розумного життя, відомого як парадокс Фермі. І це при тому, що астрономи вже знайшли придатні для життя планети.

Про це повідомляється у статті вчених Інституту досліджень космосу. У ній відмічається: «Що, якщо Земля сформувалася раніше інших планет? Раптом ми виявилися в числі перших форм розумного життя у Всесвіті?» Проаналізувавши сповільнення темпів зіркоутворення, а також взявши до уваги існування об’ємів міжзіркового пилу і газу, дослідники інституту з допомогою космічного телескопа (STScl) в штаті Маріленд припустили, що переважна більшість придатних для життя планет ще просто не встигли сформуватися. У дослідженні, опублікованому в щомісячнику Королівського астрономічного товариства, вчені повідомляють, що матерії навкруг галактик повинно вистачити для формування зірок і планет ще протягом багатьох трильйонів років.

«Існує досить матеріалу (після Великого вибуху), щоб у майбутньому створити набагато більше планет, аніж зараз їх існує в усьому Молочному шляху і за його межами», - додала співавтор дослідження Моллі Піплс.

«Якщо проаналізувати, то все закономірно: Земля існує 4,5 мільярди років, що складає третину віку від Всесвіту, якому близько 13,8 мільярду років. Остання зірка у Всесвіті повинна виникнути не раніше ніж через 100 трильйонів років», - відзначають астрономи. Таким чином, позаземному життю ще більше ніж достатньо часу для виникнення і подальшого розвитку (за матеріалами ЗМІ та Інтернет).