Надрукувати
Перегляди: 1143

Голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань В.І.Кушерець, учений секретар Товариства В.Ф.Василашко і голова правління Київської міської організації Товариства В.В.Неволов відвідали у Національному музеї літератури України виставку, присвячену видатному літературознавцю, письменнику, громадському і політичному діячу Івану Дзюбі,. якому 26 липня 2021 року виповнюється 90 років. Тож ювілейна виставка представляє активного учасника Руху опору 1960-1990-х років. І.М.Дзюбу як науковця, творчість і діяльність якого була спрямована на розбудову української України.. З виставкою знаннівців ознайомили директор музею Г.О.Сорока, лекцію про ювіляра на оснві виставки прочитала зав. сектором музею Н.М.Кучер. Про зустрічі з Іваном Дзюбою в Товаристві «Знанні» України, вшанування його і висвітлення його творчості розповів член-кореспондент НАПН України В.І.Кушерець. Пр спільну роботу в Міністерстві культури, коли його очолював Іван Дзюба, з великою шаною до Івана Михайловича розповів В.В.Неволов У заході також узяли участь голова Київської організації НСЖУ М.М.Сорока, заступник директора музею Р.П.Сеннікова.

Назву виставці дала нова книжка літературознавця «Золота нитка: нариси про (не)знаних» (К., Дух і Літера, 2021), до якої увійшли статті різних років про Лесю Українку, Ольгу Кобилянську, письменників розстріляного відродження. Цей зв’язок поколінь митців, відповідальних за долю літератури, Ольга Кобилянська назвала «золотою ниткою» української культури. Творчість Івана Дзюби також в цьому ряду.

Представлено матеріали з музейної колекції – рукописи, світлини, праці Івана Дзюби та дослідження про його творчість М. Жулинського, М. Павлишина, Л. Тарнашинської, Є. Сверстюка, Р. Корогодського, Л. Костенко.

Василь Василашко.

Фото Василя Неволова.

dzuba

dzuba2

dzuba3