Надрукувати
Перегляди: 1484

26 липня 2021 року під час відзначення 90-річчя Івана ДЗЮБИ голова правління Товариства Товариства "Знання" України, член-кореспондент НАПН України В.І.Кушерець передав привітання ювіляру від імені президента Товариства, президента НАПН УкраЇни, академіка НАН України Василя Кременя, від активістів Товариства, підкреслив велике значення І.М.Дзюби в розвитку культури України, поширенні наукових знань, про що свідчать його твори, презентація їх у "Знанні".

Поряд з доповідачем - академіком М.Г.Жулинським, який всебічно висвітлив багаторічну сподвижницьку діяльність І.Дзюби як видатного вченого, громадського діяча, письменника,Героя України задля успішного розвитку України, розповів про корисну і цікаву співпрацю з ним, високо оцінив І.М.Дзюбу і професор В.В.Неволов: « З 18 міністрів культури України, з якими я працював у міністерстві, найкращим міністром був Іван Дзюба!».. Я ж згадав, як ризикуючи посадою, пов'язаною з випуском Бюлетеня для молоді, аж до втрати житла в Києві, не підписав у ЦК ЛКСМУ для ЗМІ лист проти Дзюби за твір"Інтернаціоналізм чи русифікація?", коли за відмову вже звільнили з директора видавництва "Молодь" Богдана Чайковського, із заступника головного редактора - Віктора Близнеця, після чого той невдовзі повісився, та ін.

Згадав сприяння Дзюби видавництву "Веселка", свої твори про нього, зокрема в книгах "Відроджуймось - не перероджуймось", "Заговори, щоб я тебе побачив", співпрацю з Дзюбою у підготовці матеріалів до редагованих ним енциклопедичних видань. Навіть навів слова Дзюби про те, що євреї їздять по світу як з Вітчизною з Біблею , а українці як з Україною - з "Кобзарем". Відеозвіт про захід можна буде побачити на Сайті Товариства "Знання" України.

znannyadzuba

Учений секретар Товариства "Знання України В.Ф.Василашко

26.07.2021 року.