Вся Україна живе з певністю у перемозі над російськими загарбниками! Військова перемога не виникає сама по собі. Вона може базуватись лише на перевазі духу. Як й інші перемоги, зокрема, економічні, технічні, культурні тощо.


Головний тягар захисту країни несуть Збройні Сили України з усім українським народом, спираючись на українські духовні основи.

 

Українці завжди володіли суверенним духом: мислили власними категоріями: «Дух, що тіло рве за волю. Дух за поступ, щастя й долю» (Франко), започаткували та заклали власну національну філософію духу та духовності. Зробили ставку на їх трансформування через просвітництво, науку, мистецтво.

Наша суверенність та незалежність опирається на економіку, політику, культуру, військову силу, які навічно проникнуті духовними скарбами та авторитетами. У нашій історії їх питома вага зашкалює. На мій погляд в цьому сенсі ми одні із лідерів у світі. Серед них не лише визначальні поети, письменники, священики, філософи, історики, журналісти, політики, полководці, а й незліченне число громадян. Якщо на цей час, навіть поверхово, зробити аналіз змісту соціальних мереж, то в очі кидається уособлений вираз: »Ніколи Україна не стане на коліна!» На цьому стоїть незламний дух українців як потік великої енергії сконцентрованої ментальності, почуттів, уявлень, емоцій, інтуїцій тощо, що їх транспортує кожна людина в загальний потік людського духу, і, який в результаті, перетворюється у велику непоборну хвилю. Для ворога ця хвиля перетворюється в цунамі, що поглинає його! Для нас –це хвиля Духа оживаючого, животворного, завдяки якому наступає його перемога! До речі: Афганістан переміг радянську імперію не зброєю, а духом?!

Про силу нашого духу
Ліною Костенко написала такі слова:
Підніметься з руїн моя країна,
Бо мужності такої світ не знав.

По силі духу ти одна така єдина.Своєю духовною стійкістю у боротьбі з агресором Україна влюбила в себе увесь демократичний світ, який також не байдужий до агресії та вторгнення Росії в Україну і допомагає чим може. Він розуміє, що Україна, переживаючи часи лихоліття, стала її надійним оборонцем та захисним форпостом. 

Український народ та його держава усвідомлюють свою історичну місію порятунку всієї планети від потвори, яка постійно «дерчить ядерним деркачем» та його катів, гопників, мучителів, іншою згубної пошесті, які насичені духом зла до стану лихого звіра.

Нині Україна є щитом Божого світу, поводирем гуманітарного та духовного піднесення людства.

Духовність – одна з найважливіших чинників, яка вирішує сучасну проблему людства. Перемогою у битві з рашитською навалою, ми одночасно навіки вирішуємо проблеми всього людства! Перемога України прискорить новітню історію, в якій пануватиме людність у світогляді кожної людини. А сама історія увійде в новий «осьовий рубіж», де свідома, відповідальна за свої рішення людина, стане центром усього. Реалізується надія про створення зразкового людського середовища. Не стане царства Кесаря, де людина є обєктом, предметом зовнішнього пригноблення та тиску зла, безпричинного заподіяня неволі, кривди, несправдливості тощо. Натомість, настануть часи досконалого суспільства. Тоді історія наповнеться одухотвореним змістом, а обожнена людина (досконала, неперевершена тощо) за своєю природою і правом нарешті стане її повноцімним суб”єктом.

Слава Україні!

 

Голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань,

член-кореспондент НАПН України,доктор філософських наук, професор В.І. Кушерець