Розвиток технологій привів нас не тільки до покращення життя, але й до немалих проблем. Так, наприклад, завдяки розвитку автомобільної промисловості персональний автомобіль давно перестав бути предметом розкоші і став звичайним засобом пересування. Унаслідок цього жителі всіх сучасних мегаполісів потерпають від забруднення повітря, що спричинене викидами автомобілів, що давно заполонили вулиці цих міст.

Враховуючи цей факт, усі давно розуміють, що сучасні автомобілі із двигуном внутрішнього згоряння якнайшвидше потрібно замінити чимось екологічно чистішим. І найкращим варіантом такої заміни є електроавтомобілі. Переваги їх перед авто із ДВЗ очевидні: нижчі витрати на експлуатацію (не потрібна дорога коробка передач, мастила, заміна фільтрів і т.п.), простота конструкції і управління, висока надійність та довговічність екіпажної частини, практично безшумна робота (чого не скажеш про авто із ДВЗ) і, що найголовніше, – ніяких шкідливих викидів.

Та, не зважаючи на всі свої переваги, електромобілі все ж мають вагомі недоліки – висока вартість та відносно малий запас ходу. Тим не менше, якщо провести нескладні підрахунки, то цілком очевидно, що через декілька років експлуатації електроавто повністю окупить себе і в кінцевому результаті повна його вартість та вартість експлуатації за ці роки стане набагато меншою за аналогічні витрати на звичайне авто. Більшість людей це розуміють і тому останнім часом електромобілі почали завойовувати ринок автомобілів у найрізноманітніших сферах.

Зовсім недавно компанія Renault представила Twizy Cargo, – електричний міні-автомобіль для перевезення багажів. Цей маленький електромобіль ідеально підходить для міських служб доставки та сервісних служб, адже він задовольняє всі вимоги до транспортного засобу для таких цілей.

По перше, завдяки своїм маленьким розмірам це електроавто може припаркуватися практично де завгодно, а це дуже вагома перевага, адже кур'єру не доведеться тратити зайвий час для пошуку місця паркування, особливо враховуючи що припаркуватися йому потрібно всього-то на кілька хвилин. По-друге, не зважаючи на свої крихітні розміри, цей електромобіль має досить великий багажник, у який легко вміститься, наприклад, мікрохвильова піч або ж десяток коробок з піцою. А, по третє, Twizy Cargo на одній зарядці може проїхати до 100 кілометрів, тобто можна виконати доставку декількох замовлень лишень на одній зарядці.

Але найголовнішим фактором є те, що такий міні-електромобіль коштує зовсім недорого – всього 8 000 євро. Отже, всі перераховані переваги, а також постійне зростання цін на пальне. Для міських служб доставки таке електроавто є більш ніж ідеальним варіантом.

Ще з 2010 року на ринок вийшов електромобіль Chevrolet Volt, який майже відразу здобув велику популярність та став найбільш продаваним електроавто у світі. Цей автомобіль є ідеальним варіантом персонального міського транспортного засобу – він елегантний, стильний та може проїхати на одній зарядці близько 65 кілометрів, а це досить багато, враховуючи що 75% населення проїзджає менше 50 кілометрів у день.

Але таким популярним цей електромобіль став ще й тому, що на відмінну від звичайного міського електроавто він придатний і для далеких поїздок. Для цього у Chevrolet Volt передбачений бензиновий двигун, який після розрядки акумуляторних батарей виробляє електроенергію для електромотора та одночасно заряджає батареї. Таким чином, максимальний запас ходу Chevrolet Volt збільшується до 483 кілометрів. Також важливим фактором є те, що виробник надає восьмирічну(!) гарантію на акумуляторні батареї.

Звісно, що наявність бензинового двигуна більшість відносить Chevrolet Volt до гібридів, тим не менш використана в ньому схема поєднання електродвигуна та ДВЗ дозволяє відносити його до електромобілів. Але якщо таке поєднання Вас не задовольняє, то наведемо в приклад ще одне електроавто – BMWi3, яке точно задовольнить всі вимоги до електромобіля.

BMWi3 працює виключно на електротязі, він оснащений мотором потужністю 170 к.с., завдяки чому здатен розганятися з 0 до 100 км/год за 9 секунд, а також розвивати максимальну швидкість в 150 км/год. Запасу енергії в акумуляторних батареях в залежності від умов та стилю їзди вистачає на 130-160 кілометрів пробігу. Тобто більшості міських жителів доведеться заряджати електромобіль не частіше ніж раз в два-три дні. Щодо зарядки, то повне поновлення енергії займає шість годин, а в пришвидшеному режимі можна відновити 80% енергії всього за 30 хвилин.

Загалом 160 кілометрів на одній зарядці акумуляторних батарей це вже досить таки непогано. Але у компанії BMW розуміють, що далеко не всім цього буде достатньо і взяли до уваги досвід компанії Chevrolet з її гібридним електроавто Volt. Тому крім суто електричної версії BMWi3 буде доступна ще й гібридна (у якої подвоєний запас ходу) . Ну а щодо вартості, то електроавто BMWi3 коштуватиме 35-40 тисяч євро.

Зараз будь-яке місто важко уявити без численних маршрутних автобусів, які одним за одним цілими днями кружляють по всьому місту. Тому міський громадський транспорт також є великим джерелом забруднення повітря та шумового забруднення в місті. Враховуючи це, багато країн та приватних компаній ведуть розробку технологій громадського електротранспорту. Але тут справи трохи складніші, адже автобус набагато більший за персональний автомобіль, а отже для прийнятного запасу ходу на одній зарядці потребує набагато більше акумуляторних батарей. А це в свою чергу робить електроавтобуси набагато дорожчими, що є серйозною перепоною для їх впровадження.

Саме тому більшість виробників, що ведуть дослідження в цьому напрямі шукають інші шляхи задоволення вимоги немалого запасу ходу. Наприклад, Женевські компанії ABB, OPI і SIG розробили систему TOSA, яка вже проходить випробування у реальних умовах. Суть системи полягає в тому, що електроавтобусу, який курсує за певним маршрутом, не потрібно мати великий запас ходу, адже на кожній третій-четвертій зупинці є зарядна станція, яка поновлює запас енергії в батареях автобуса всього за 15 секунд. Тобто ніяких затримок, а, отже, і ніяких незручностей для пасажирів.

Зі всього вище сказано сміливо можна зробити висновок, що хоча електроавто поки що не є досить поширеними і до переваги за кількістю над звичайними автомобілями їм ще дуже і дуже далеко, вони все ж мають неабиякі перспективи. А враховуючи, що дослідники всього світу щоденно працюють над розробкою нових, ємнісніших та дешевших типів акумуляторів, то до ери панування електротранспорту залишилося не так вже й довго (за матеріалами Infosvit. Science and Technology).