Погіршення здоров’я, з якою хворобою це не було б пов’язане, є наслідком послаблення кровообігу в ділянці хворого органу, локального застою. Це справедливо для більшості життєво важливих органів людини, серця, кінцівок, легень, суглобів. Пігулки та ін’єкції, що їх у випадку правильно поставленого діагнозу хвороби, рекомендують дипломовані лікарі, по суті, розріджують кров, збільшуючи її протікання артеріями. Найбільш масово практикуючий вид оздоровлення - вживання пігулок. І, тим не менше, це не найефективніший шлях, не кажучи вже про їх вартість та побічні ефекти.

Можливо організувати самозахист організму більш простим і більш діючим методом. Мова йде про лазню або – в загальному розумінні – про банні процедури, парильні, з сильним розігрівом навколишнього повітря і, як наслідок, підвищення температури організму людини.

Головним фактором оздоровлення в цій ситуації є обмін крові в організмі. Рухаючись по вертикалі та капілярах, потік крові по ходу очищує їх, доставляючи поживні речовини клітинам і забираючи відмерлі клітини та токсини. Так відбувається і підживлення хворих тканин, відновлення руху рідини, в тому числі й кровообігу в організмі, тобто лікування.

Це відбувається через головну теплообмінну функцію шкіри – сприймати навколишню температуру. Терморецептори у складі шкіри миттєво реагують на тепло, передаючи збудження в головний мозок. У відповідь на жару головний мозок реагує розширенням судин. Таким чином мікроскопічні нервові волокна примушують капіляри розширюватися під дією жари. По них кров до кінцівок надходить швидше. Прилив крові до шкіри означає, що її рух різко посилюється, і це має благотворний вплив при лікуванні багатьох нездужань.

Що відбувається з кров’ю? Навіть незначне збільшення кількості лейкоцитів (відомих як білі кров‘яні тільця) в складі крові призводить до ліквідації вірусів. Збільшення температури тіла безпосередньо в парильні призводить до прискорення пульсу (серцевих скорочень) і, як наслідок, збільшення швидкості циркуляції крові в організмі. Ця обставина вкрай важлива, адже кров до органів постачає не лише поживні речовини, але й воду та кисень, які самі собою сприяють очищенню організму, Звідси посилення обмінних процесів, в тому числі й окислення.

Відомі випадки, коли досліджувалася кров тих, хто недавно пройшов через парильню, у них підвищувався гемоглобін, збільшувалася кількість червоних (еритроцити) і білих (лейкоцити) кров’яних клітин. Дослідженнями доведено, що якість крові людини в даному випадку поліпшується, Головна сила банних процедур в тому, що при розігріві зовні кровоток посилюється, а це потужний лікувальний засіб. Відомий метод капілярної терапії за Залмановим зумовлений тим, що саме через капілярну частину кровоносної системи організм людини проходить до 80% крові.

Банний жар незамінний у створенні сильного кровотоку: відбувається посилене очищення судин, холестеринові та інші нашарування змиваються із стінок судин, ніби під сильним струменем води. Баню з меншим ефектом може замінити гаряча ванна у квартирі, навіть контрастний душ. На організм добре впливають заняття спортом.

Проте при всіх розглянутих випадків розігріву організму рекомендується враховувати індивідуальний стан організму, порадитися з лікарем аби не нашкодити своєму здоров’ю (substribe.ru/digtst/htalth/preventive/n2056394269.htm?print, автор Андрей Кашкарев).