12345899652558–9 травня 2021 року спільно з усіма громадянами країни Товариство «Знання» України, Університет сучасних знань, усі організації Товариства щиро вшановують День пам'яті та примирення і 76 річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Не забудеться у віках подвиг українського народу, його значний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції. Висловлюємо глибоку повагу усім борцям проти нацизму, увічнюємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв найстрашнішої війни, депортацій та злочинів проти людяності.

Загалом у війні з нацизмом взяли участь понад 7 млн українців – у збройних силах СРСР, антигітлерівської каоліції, у визвольних рухах. Безповоротні сукупні демографічні втрати України у 1939-1945 рр.- 8-10 млн осіб. Нацисти знищили понад 700 міст і містечок, 28 тисяч сіл, 300 тис. господарств України.

Священний обов’язок наш – посилювати турботу про ще живих ветеранів війни, українського визвольного руху, жертв нацизму, утвердження спадкоємності традицій переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідація суспільства навколо ідеї захисту України.

Здійснючи ці загальнодержавні завдання, Товариство «Знання» України висвітлює правду про Другу світову війну, показує і засуджує злочини нинішніх окупантів Криму та частини Донбасу, підвищує пильність українців щодо їхніх ворогів.

Вічна слава переможцям у Другій світовій війні, слава нинішнім мужнім захисникам суверенітету і державної цілісності України!

Президент Товариства «Знання» України,
президент НАПН України,
академік НАН України і академік НАПН України
В.Г.Кремень.
Голова правління Товариства «Знання» України,
президент Університету сучасних знань,
член-кореспондент НАПН України,
професор, доктор філософських наук
В.І.Кушерець.
Учений секретар Товариства «Знання» України,
письменник, заслужений журналіст України
В.Ф.Василашко.