У США проходив міжнародний науковий чемпіонат учнівських робіт (I-SWEEP-2015), в якому взяли участь 668 школярів із 68 країн.

Четверо учасників цього престижного заходу, що проходив у місті Х'юстоні (штат Техас), - українські школярі.

Перше місце здобув та дві спеціальні нагороди одинадцятикласник Дніпропетровського хіміко-екологічного ліцею Михайло Литовченко. Він розробив установку для опріснення води за допомогою енергії хвиль. Михайло вже вчетверте бере участь у міжнародних конкурсах і завжди здобував перемоги. Над проектом «Автономна опріснювальна установка, що працює завдяки енергії хвиль» він працював кілька років. Його наставником був його дідусь – колишній доцент одного з дніпропетровських вищих навчальних закладів - фізик Юрій Литовченко. Допомагав і батько – інженер-фізик. Установка витримала випробування удома і на морі. Обійшлася не дуже дорого.

Десятикласники Дарина Кирилова і Дмитро Щербина, також із Дніпропетровська, на престижному конкурсі вперше. Їхнє дослідження стосувалося захисту металу від корозії. Допомагав доцент Українського державного хіміко-технологічного університету Вадим Коваленко. Щоб не з'являлися тріщини у металі дослідники випробовували різні домішки. Саме одна із них стала вкрапленням, що допомогло юним дослідницям посісти IV місце в Х'юстоні. В Україні дівчата завоювали третє місце на Всеукраїнському конкурсі і виграли спеціальний приз.

Четвертим переможцем на американському континенті стала Марта Чичилова. Вона кримчанка, але переїхала з Криму до Києва у зв'язку з відомими подіями. Її проект названо «Розробка універсального моноблоку для остеосинтезу». Це досить актуальне і важливе дослідження.

Нині юні дослідники доопрацьовують свої винаходи аби запроваджувати їх у народному господарстві. Апарат, який може виробляти електроенергію та прісну воду, пропонується використати на Азовському та Чорноморському узбережжі. Дарина і Дмитро продовжать пошуки саме ту домішку, що захищає метал від корозії. Пропозиції про запровадження моноблоку є вже й Марти (за інформаційними повідомленнями українських ЗМІ).