imageкаденДо 70-річчя Леоніда Каденюка, Героя України, першого космонавта Незалежної України

Його місія — Космос

Україна — космічна держава, яка має власну, українську, космологію. Про це нам всім потрібно знати і пам’ятати. Щоб не вийшло так, як із Аристархом Самоським, котрий відкрив геліоцентричну систему за тисячі років до того, як Микола Коперник її повторив.

У когорті видатних українських космологів — Костянтин Ціолковський, Юрій Кондратюк, Сергій Корольов та багато інших, серед них значне місце належить Леоніду Каденюку.

Для нього Космос став місією життя.

Леонід Костянтинович на Землі успішно виконував справжню масштабну космічну місію — творити зважену гармонійну життєдіяльність, синтезувати, примножувати та передавати наступним поколінням планетарні та космічні світоглядні основи сталості людства, оберігати та плекати моральні заповіді існування Всесвіту.

Не раз Каденюк підкреслював, що Земля з космічних орбіт здається маленькою планетою, яку потрібно берегти і захищати.

Космологія Каденюка — це наука насамперед про людину як феномена появи у Всесвіті розумної форми живої матерії, яка зобов’язана достеменно знати об’єктивні закони Світобудови та їх дотримуватися.

Л. Каденюк — один із тих, хто озвучував пророчі закони розвитку Світу, для слідування яким маємо закласти філософію творення здорового довкілля та успішної України.

У день 70-річчя з дня народження Л. Каденюка ми відзначаємо, що він за відносно невеликий проміжок часу свого земного життя зробив вагомий внесок у розуміння і здійснювання людиною своєї найважливішої місійної цінності — підтримувати сталість і цілісність не лише в планетарному, а й у Всесвітньому масштабі.

У Товаристві «Знання» України, де він читав лекції, організовував дискурси, дискусії, зустрічі з учнями тощо, потужно проявляв свою місію як просвітитель, тобто будитель, сповідувач основних ідей, закликав людей, особливо молодь, замислитись над високим космічним призначенням людини. Такі просвітителі є своєрідними світочами-дороговказами, і таким він залишиться в нашій пам’яті, в образі досконалої людини.

Василь КУШЕРЕЦЬ,

голова правління Товариства «Знання» України,

президент Університету сучасних знань,

член-кореспондент НАПН України,

доктор філософських наук, професор.