06 big 1Кремень В.Г., президент Тоівариства "Знання" України і президент НАПН України, академік НАН УКраїни: "16 січня 1948 року було створено «Товариство для поширення політичних і наукових знань Української РСР», яке з 1963 року по листопад 1990 року називалось «Товариство Знання УРСР». В листопаді 1990 року, ще за рік до Незалежності України, на l Установчому з‘їзді було заявлено про вихід із Всесоюзної організації «Знання» і створення нової організації «Товариство Знання України».

Президентами товариства впродовж усієї історії були такі знані вчені як академіки О. Палладін, В.Комісаренко,Ф.Овчаренко, І.Ляшко, В.Шинкарук, члени-кореспонденти М. Сиваченко, І.Конділенко, професор Л.Кухаренко.

З 1984 року товариство очолював Володимир Ілларіонович Шинкарук. В 1999 році цю почесну посаду було доручено мені. Попри непрості умови роботи товариство багато робить для поширення сучасних знань, для просвітництва, формування національної ідентичності та єдності українського суспільства. Щиро вдячні усім, хто брав і бере посильну участь у цій роботі. Україна переможе!

Василь Василашко: "Дякуємо шановному Василю Григоровичу Кременю за спогад про витоки Товариства "Знання" України і віру у Товариство, яке стало оновленим і Незалежним ще до Незалежності України! Запрагнім ще дужче такого дня зміцнювати і употужнювати на кращі зміни Товариство "Знання" України!"