12345678985522

13 жовтня 2023 року в Товаристві «Знання» України відбулися заходи пам’яті Клима Івановича Чурюмова – відомого українського астронома, дитячого письменника, першовідкривача комети Чурюмова-Герасименка, який пішов від нас 14 жовтня 2016 року у вічність.

День почався з вистави дитячого колективу «Теларія»: «Війна. Діти» (керівник Катерина Заморська).

Аудиторія була захоплена виставою дитячого колективу, яка підняла емоції та почуття присутніх до вищих людських вимірів. А діти були захоплені планетарієм Товариства «Знання» України, керівником якого, у свій час був академік К.І. Чурюмов.

Саме на комету «Чурюмова-Герасименка був запущений Європейським космічним агентством 2 березня 2004 року космічний апарат «Розетта». Мета польоту – не лише дослідження комети, а й вивчення можливості та практики збиванню із траєкторії астероїдів, які загрожують нашій планеті.

Продовження цієї практики було повторено у вересні 2022 року. Зокрема, здійснено зіткнення космічного апарата HASA DART із астероїдом Діморфос, щоб перевірити чи можливо збити його з існуючої траєкторії. Результати виявилися багатообіцяючими. Цим вдалося встановити, що людство може успішно відхилити астероїд з його курсу без проведення тривалої розвідувальної місії, та що, як мінімум сто років нашій планеті нічого з космосу не загрожує.

Василь КУШЕРЕЦЬ

Голова правління Товариства «Знання» України,

член-кореспондент НАПН України