Ми, делегати й учасники VIII з’їзду Товариства «Знання» України, перейняті турботою про сталий соціально-економічний і культурний розвиток країни, реалізацію її Європейського вибору, забезпечення цивілізованого рівня життя людей, – не можемо не звернутися до всіх громадян, владних структур із закликом, найтісніше сконсолідуватися для потужнішого суспільного поступу, ефективного захисту Вітчизни від імперського реваншу Росії, брехні і диверсій її режиму разом з її «п’ятою колоною»; закликаємо повсюдно викорінювати корупцію, не піддаватися провокаціям на розкол, наклепи і розбрат в нашій спільноті, пам’ятаючи патріотизм і велику інтелектуальну, мобілізаційну спромогу нашого наукового просвітництва, 70-річчя якого ми відзначаємо разом з 150-річчям Українського просвітництва.

Всеукраїнська мережа знань наснажує громадян животворною правдою нашої історії, її героїчних сторінок, повчальних у час гібридної війни, збагачує скарбами культури, звичаїв народу, посилює патріотичне і моральне виховання, гуртує людей навколо української національної ідеї, джерел українознавства. Множмо зусилля науковців, освітян, творчих осіб, реалізуючи Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного державного культурного простору України», для чого оголошується Десятиріччя української мови.

Вважаємо за необхідне дати нове дихання економічному і правовому всеобучу, освіті дорослих, щоб будувати економічно незалежну, правову і демократичну державу, забезпечити вивчення світового досвіду успішного господарювання, втілення в життя найновіших досягнень науки і техніки, інформаційних і енергетичних технологій, екологічної безпеки, спрямованих на збереження та ефективне використання природних багатств України.

Закликаємо структури влади, місцеве самоврядування, зокрема КМР і КМДА, не завдавати додаткових утисків неприбутковій громадській організації Товариства «Знання», захищати її від рейдерських атак, сприяти її державотворчій діяльності! Просимо владу, громадські рухи, творчі спілки стати на захист українських журналістів, не дозволити владі вмити руки від підтримки майстрів пера за умов роздержавлення ЗМІ, подбати, щоб матеріально не підтримана українська преса не занепала і не виявилася ідеологічним роззброєнням в час інформаційної агресії.
Школою громадянського становлення і патріотичного виховання повинна стати участь громадян у формуванні громад у містах і селах країни, створення за підтримки державних організацій і установ, виробничих колективів, наукових і навчальних закладів, із залученням вчених, діячів культури лекторіїв, курсів і шкіл нових професій, народних університетів, у тому числі для людей старшого віку, переселенців з Донбасу, з найбільш важливих проблем політичного, економічного і духовного життя українського суспільства.

Діймо, щоб Шевченків заповіт «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля» сповна став нині реальністю! Тож за працю, сіячі наукових знань, усі українці!

Делегати й учасники VIII з’їзду Товариства «Знання» України
22.06.2018 р.