Над питанням, чому одні люди можуть спокійно дожити до 90 років, а інші ледве дотягують до 60, постійно ламають голову тисячі вчених по всьому світу. І от, схоже, італійські науковці зуміли знайти одне з пояснень такому явищу. За їх спостереженнями, довгожителів відрізняє особливе циркулювання крові та специфічні фізичні характеристики артерій.

Під час тривалого аналізу експерти встановили, що кровопостачання людей, вік яких перевалив за 90 років, є більш інтенсивним у порівнянні з іншими. Зокрема, воно було таким же інтенсивним, як у людей у ​​віці 60 років. Така особлива мікроциркуляція забезпечує доставку в тканини організму поживних речовин, що незамінні для життєдіяльності й обмінних процесів у клітинах.

А от причиною настільки інтенсивної роботи кровотворення в організмі може бути вроджений низький рівень гормону адреномедулліну, вважають римські фахівці. Знижена активність цього компоненту впливає на артеріальний тиск та стан кровоносних судин. Людина, у якої рівень адреномедулліну низький, не схильна до підвищення тиску, довше зберігає цілісність тканин судинної системи

Людям, котрі потерпають від перепадів тиску, медики рекомендують виміряти показники хоча б двічі на день та записувати результати для більш ефективного контролю (znaj.ua, Оксана Ханас, 30.11.2016).