У Товаристві «Знання» України відбулася презентація книги-альбому «Шевченкіана в екслібрисі: 1917-2017». Автор – Петро Нестеренко, член спілки письменників України, кандидат мистецтвознавства. Книга вийшла у видавництві «Криниця» і присвячена 205-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

foto567

«Ім’я Тараса Шевченка сьогодні ми розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому, - сказав на презентації Василь Кушерець, голова правління Товариства «Знання» України. – Але, щоб краще зрозуміти його як нашого сучасника, треба повністю осягнути його як сучасника людей, проблем, суспільства ХІХ століття. Книга «Шевченкіана в екслібрисі: 1917-2017» - це титанічна робота не одного дня й не одної людини. Ця книга потрібна сьогодні знавцям шевченкіани, студентам, бібліотекам».

До книги увійшло 1120 екслібрисів багатьох відомих в Україні й за межами художників. Серед них Олена Кульчицька, Василь Лопата, Микола Стратілат. Серед власників шевченківських екслібрисів третій президент Віктор Ющенко, письменники Володимир Яворівський Михайло Слабошпицький, родина Осташевських…foto7789

Автор книги Петро Нестеренко зізнається, що довгою і не легкою була дорога книги до виходу у світ. Та на шляху трапляються люди, які роблять добро. «Тільки завдячуючи людям, які творять доброчинні справи, вийшла ця книжка, - сказав Петро Нестеренко. – В даному випадку на допомогу прийшла Світлана Винограденко, міжнародний консультант з питань здоров’я, бізнесу, життєдіяльності людини, кандидат психологічних наук, громадська діячка.»

«Книги – одне з моїх захоплень, - зізналася Світлана Винограденко. – З дитинства я мріяла, щоб у моїй домашній бібліотеці були книжки з автографами. І ця мрія здійснилася. Сьогодні у мене їх кілька десятків. А видати цю книгу на доброчинні кошти відгукнулися і мої друзі».

За кількістю зібраних книжкових знаків, присвячених постаті Тараса Шевченка, ґрунтовністю їх опрацювання ця монографія не має аналогів.

Катерина КОШОВА,
студентка коледжу Університету сучасних знань