Під оболонкою, яка дуже сильно нагадує людську шкіру, Термінатор Джеймса Кемерона був повністю механічною броньованою машиною. Але навряд чи майбутнє кібернетичних організмів буде таким, як його нам описують у фантастичних кінофільмах та книжках.

Скоріше за все в майбутньому нас будуть оточувати кіборги, що практично не будуть відрізнятися від людей за зовнішнім виглядом, їх тіло буде складатися зі спеціалізованих біологічно-кібернетичних тканин.

Саме таке майбутнє пророкують дослідники з Гарвардського університету, Масачусетського технологічного інституту та Дитячої лікарні Бостона, які досягли успіху у створенні штучних біологічних тканин, які заповнені електричними провідниками та електронними компонентами настільки, що стає важко визначити, де закінчується органічна складова тканини та починається електроніка.

До останнього часу спроби створення єдиної композиції з біологічних тканин і електроніки приводили в найкращому випадку до посередніх результатів. Як повідомляє svit-nauki.info, дану перешкоду дозволила подолати технологія виготовлення, або вирощування, нових кібер-тканин різних типів. Спочатку, з нанопровідників і деяких електронних приладів, створюється просторова сітка, яка сама по собі досить міцна і може служити для передачі електричних сигналів, виконуючи в деяких випадках їх обробку та перетворення. Поверхня металевих і напівпровідникових елементів покривається біологічно сумісним матеріалом, після чого всередину сітки розміщують живі клітини певного типу. Клітини починають ділитися, заповнюючи весь простір, і створюють штучну тканину, схожу на природню, але повністю пронизану електронікою.

У перших експериментах вчені виростили всередині електричних сіток тканини, що складаються із нервових клітин та клітин тканини серцевого м’яза. Вимірюючи електричні потенціали, вчені спромоглися зареєструвати електричну активність окремо взятих кліток. А подаючи зовнішні електричні імпульси, вченим вдалося добитися скорочення тканин серцевого м’яза.

Крім створення роботів-кіборгів, які неодмінно коли-небудь можуть повстати і знищити все живе на Землі, подібні технології досить успішно будутьвикористані в медицині, для створення імплантованих датчиків і органів, систем точного дозування та доставки лікарських препаратів та в інших цілях (за інф. Кореспондент.Net, 18.09.2015).